Ausztria katonákat küld Szerbiába

Ausztria katonákat küld Szerbiába

Osztrák katonák is védhetik Szerbia határait. Ezt az osztrák kancellár és a szerb miniszterelnök bécsi találkozója után jelentették be. Az osztrák katonák szerbiai szerepvállalását a belgrádi kormány sem ellenzi.

Csütörtökön tette le az esküt Aleksandar Vucic új kormánya, pénteken Bécsbe utazott, ahol Christian Kern osztrák kancellár megállapodott abban, hogy Ausztria katonákat küld a déli szerb határok védelmének erősítésére.

„Ami a migránsválságot illeti, Szerbia továbbra is jóhiszeműen működik együtt az osztrák kormánnyal. Részünkről nincs semmi probléma, mi szeretnénk együttműködni, mi készek vagyunk az együttműködésre. Mindenféle segélyt és támogatást elfogadunk, és alig várjuk, hogy jöjjenek és segítsenek nekünk az osztrák rendőrök és az osztrák katonák. És alig várjuk, hogy segítsenek nekünk a civil szervezetek az ország északi részén, az osztrák rendőrök és katonák pedig a szerb–macedón határon” – nyilatkozta a szerb miniszterelnök.

Az osztrák kancellár méltatta azt a bánásmódot, ahogy Szerbia viszonyult a menekültekhez a migránsválság során. „Szerbia kitűnő munkát végzett, felmutatta értékeit a migrációs válság során, ez nagyobb hozzájárulást jelent annál mint, amit sok uniós tagállam tett. Ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni. Szerbia határainak határozott ellenőrzése az egyik feltétele annak, hogy jelentősen csökkentsük az érkezési arányt Ausztriában” – fogalmazott Christian Kern.

Az osztrák kancellár hozzátette, hogy Ausztria támogatja Szerbia csatlakozását az Európai Unióhoz.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »