Ausztria a magyarokkal és a szlovénekkel védené a határokat

Ausztria a magyarokkal és a szlovénekkel védené a határokat

Teljes az egyetértés a bevándorlás kérdésében a magyar és az osztrák védelmi miniszter között. Ausztria a magyarokkal és a szlovénokkal közösen védené a három ország schengeni határait. A magyar kancelláriaminiszter szerint Brüsszel és a magyar kormány között elvi a különbség a migráció megítélésében. Lázár János azt mondta, hogy az Európai Bizottság a bevándorlás megszervezését készíti elő, míg Magyarország a családok támogatását pártolja.

A bajor belügyminiszter fenntartaná az ellenőrzést a bajor–osztrák határon. A politikus szerint a tavaly novemberi párizsi, majd az idén márciusi brüsszeli mészárlás igazolta, hogy az Iszlám Állam terroristái elvegyülnek a Közel-Keletről érkező migránsok között. „Ennek az akut fenyegetettségnek a fényében teljesen világos, hogy nem csak korlátozni kell a menekültek számát. Ebben a helyzetben abszolút fontos a határok ellenőrzése” – mondta Joachim Herrmann.

Az osztrák kormány szelektálná a bevándorlókat, a külügyminiszter – ausztrál mintára – egy szigeten gyűjtené össze a migránsokat, és csak azokat engedné be Európába, akik valódi menekültek, vagy akiknek a munkájára valamelyik tagállamnak szüksége van.

„Azt hiszem, hogy a humánum mindennél fontosabb: elsősorban nem szabad ezeket az embereket arra biztatni, hogy induljanak el, erre a világos álláspontra van szükség. A technikai kérdések, hogy ez sziget, hotspot vagy más struktúra lesz, még meg kell vizsgálni” – nyilatkozta Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter.

Az osztrák védelmi miniszter budapesti tárgyalásán a schengeni határok védelmét szorgalmazta a magyar és a szlovén szlovén fél bevonásával. „Hamis lenne azt gondolni, hogy izoláltan, tagállami keretek között tudnánk megfelelő lépéseket tenni ezen a téren. Mindenképpen közösen kell a régióban együttműködnünk: Magyarországnak, Ausztriának és Szlovéniának” – vélekedett Hans Peter Doskozil.

A magyar honvédelmi miniszter egyetért az osztrák kezdeményezéssel.

A migráció szabályozásáról az Európai Unió vezetői legközelebb a hónap végén tárgyalnak újra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »