Ausztria 100 kilométeres kerítést építene a magyar határnál

Ausztria 100 kilométeres kerítést építene a magyar határnál

MTI nyomán

Emlékeznek még, hogy az osztrákok lenácizták a magyarokat a határkerítés miatt? A megbukott osztrák kancellár, Werner Faymann azt is mondta korábban: „kerítéseknek nincsen helyük Európában”, majd bejelentette, hogy Ausztria kaput épít oldalsó szárnyakkal, de az „nem kerítés lesz”. Na hát most Burgenland tartomány rendőrségi szóvivője arról beszélt, hogy Ausztria 100 kilométeres kerítést is kész építeni a magyar határnál.

A szóvivő szerint Ausztria felkészült egy esetleges újabb menekülthullámra, és a magyar határ mentén egy 100 kilométeres szakaszon a több száz telektulajdonossal szerződést írt alá, hogy szükség esetén a határt lezáró kerítést építhessenek a területükön.

„Ha megnő a menekültek száma, pillanatok alatt felhúzhatjuk a kerítést, mert minden készen áll”

– tette hozzá a szóvivő a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva.

A kerítés Burgenland északi és déli részén húzódhat 50-50 kilométer hosszan. A tartomány 300 kilométeres határon osztozik Magyarországgal. A többi határszakasz nem igazán alkalmas menekültútvonalnak – mutatott rá a rendőrségi illetékes.

Becslések szerint jelenleg naponta 20-30 menekült érkezik Ausztriába Magyarországon keresztül – írta a dpa.

Bécs idén szigorított a menekültpolitikáján és a határok védelmén, és idén legfeljebb 37 500 migránsnak hajlandó menedéket biztosítani, menekültügyi eljárások után.

“Az állam a telektulajdonosoktól egy négy méter széles szakaszt vett bérbe, ahol időként az osztrák hadsereg és a rendőrség járőrözhet”

– tette hozzá a szóvivő.

Ausztria eddig csak egy 3,7 kilométeres kerítést épített, a szlovén határon, ahol az utóbbi időszakban nyugodt volt a helyzet. Bécs a Brenner-hágón is a határellenőrzés visszaállítását és egy kerítés felhúzását tervezte, de erre eddig nem került sor.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »