Áttörés: visszafoglalta Palmürát az IÁ-tól a szír hadsereg

Áttörés: visszafoglalta Palmürát az IÁ-tól a szír hadsereg

Visszafoglalta a szíriai hadsereg az Iszlám Állam dzsihadista szervezettől Palmürát vasárnap – jelentette a szíriai állami média.

A szíriai állami televízió egy katonai forrásra hivatkozva közölte, hogy a kormányerők „átvették a teljes irányítást Palmüra felett”.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, kiterjedt szíriai aktivista hálózattal rendelkező emigráns szervezet megerősítette, hogy a városból az IÁ erőinek nagy része kivonult. Hozzátette, hogy a város keleti részén még fegyverropogás hallatszott vasárnap reggel.

Az ókori romvárosáról ismert stratégiai fekvésű Palmürát tavaly májusban foglalta el az IÁ. A szíriai kormányerők az orosz légierő és más szövetséges milíciák segítségével március elején indították meg offenzívájukat a város visszafoglalására. Pénteken mi is megírtuk, hogy a kormányerők egy nagyobb milícia és a Hezbollah segítségével elfoglalták a város melletti citadellát, és tovább nyomultak előre. A város ostroma alig két nap alatt lezajlott. A város elfoglalása megnyithatja az utat az alig 100 kilométerre fekvő Rakka felé, ami a dzsihadisták szíriai fővárosa.

A palmürai csata kulturális szempontból is kiemelt fontosságú, hiszen az Iszlám Állam komoly pusztítást vitt véghez az elmúlt hónapokban az ENSZ Világörökség részét képező szíriai romvárosban. Erről itt írtunk bővebben.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »