Átszőtte az eurovíziós dalversenyt a politika?

Átszőtte az eurovíziós dalversenyt a politika?

Több ukrán vezető politikus, köztük Petro Porosenko elnök is gratulált vasárnap az Ukrajnát képviselő krími tatár énekesnő, Jamala (Dzsamala) győzelméhez a 61. Eurovíziós Dalfesztiválon, amelynek döntőjét szombaton késő este rendezték Stockholmban. Oroszországban viszont tisztességtelennek nevezték az ukrán győzelmet. 

1jamalaeur43_b

A 32 éves énekesnő rekord nagyságú pontszámmal nyerte meg a svéd fővárosban megrendezett versenyt a krími tatárok 1944-es sztálini kitelepítéséről szóló dalával. Az ukrán államfő a Twitteren közzétett üzenetében azt írta, hogy az énekesnő hangjával az egész ukrán nép nevében szólt. „Győzött az igazság, mint mindig!” – tette hozzá.

„Bravó, Jamala, te vagy a legjobb!” – gratulált az énekesnőnek szintén a Twitteren Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök. Olekszandr Turcsinov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács vezetője üdvözletében sürgette, hogy egy év múlva, amikor Ukrajnában rendezik meg az Eurovíziós Dalfesztivált, az ország semmiben se maradjon el bármely más európai főváros mögött.

Refat Csubarov, a krími tatárok szervezetének, a medzslisznek száműzetésben élő elnöke, az ukrán parlament tagja minden ukrán állampolgárt és az ország valamennyi támogatóját üdvözölte Jamala eurovíziós győzelme alkalmából, és köszönetet mondott mindenkinek, aki az énekesnőre szavazott. A közösségi portálokon a győztes énekesnőnek gratulálók közül sokan vetették fel az ötletet, hogy a jövő évi dalfesztivált a Krím félszigeten kell megrendezni, és az Oroszország által önkényesen bekebelezett területnek addigra vissza kell kerülnie ukrán fennhatóság alá.

Marija Kolezsnyikova, az orosz parlament kulturális bizottságának elnökpárti tagja azonban úgy vélekedett, hogy a dalfesztiválon „tisztességtelen” döntés született. Szerinte ha csak a közönségszavazatok számítottak volna, az orosz versenyző, Szergej Lazarjev nyeri a versenyt. A végeredmény a nemzeti zsűritagok pontszámának és a tévénézők szavazatainak az összeadásával alakult ki, ami alapján az orosz énekes a harmadik helyen végzett.

Franc Klincevics, az orosz parlament védelmi és nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke rendkívül nyugtalanító jelzésnek nevezte Jamala győzelmét, ami szerinte egyértelműen politikai döntés volt. Úgy vélekedett, hogy a dalversenyt már most átszőtte a politika, és még jobban átpolitizálódik a következő évben, amikor Ukrajnában tartják meg. Kétségét fejezte ki a tekintetben, hogy érdemes-e Oroszországnak a továbbiakban részt vennie a nemzetközi versenyben.

Amint arról beszámoltunk, Freddie (Fehérvári Gábor Alfréd), aki Magyarországot képviselte az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében Stockholmban, 19. lett. Romániát a bukaresti közszolgálati televízió (TVR) tetemes tartozásai miatt az EBU kizárta az idei Eurovízióról.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »