Átszabja bérlakásrendszerét Józsefváros

Bérlővédelmi és otthonfelújítási programjával a józsefvárosi önkormányzat biztonságos, hosszú távú és méltányos segítséget akar nyújtani a bérlőknek és megteremteni a vagyongazdálkodás egyensúlyát is – tájékoztatta Kocsis Máté, a VIII. kerület polgármestere szerdán közleményben az MTI-t.

A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy Józsefváros önkormányzatának mintegy 3850 hasznosított lakása van, de ezek közül csak 1200-ban él rendezett bérlői jogviszonnyal és hátralék felhalmozása nélkül a bérlő. A kerületnek 1,7 milliárd forinttal tartoznak a hátralékos bérlők, így az önkormányzati lakásokra fordítandó költségek harmadát sem fedezik a beszedett lakbérek – tette hozzá.

Úgy fogalmazott: az önkormányzat felelősséggel tartozik a közpénzekért, ezért nem megengedhető, hogy a józsefvárosiak egy része fizesse meg a nem fizetők lakhatási költségeit, „a lakbér megfizetése ugyanis nem szociális kérdés, hanem a vagyongazdálkodás egyensúlyának és biztonságának feltétele”. A szociális kérdés az, hogy a rászoruló bérlő mindezt miből, milyen támogatással tudja kifizetni – fűzte hozzá.

Emelni fogják a lakbéreket

A lakástörvény szerint a lakás használatával kapcsolatos költségeket a bérlőnek kell viselnie, ezért emelkedni fognak a lakbérek január elsejétől. Józsefvárosban ugyanis az átlagos lakbér nem éri el a 300 forintot négyzetméterenként, ami nem fedezi a fenntartás, üzemeltetés költségeit.

Ezeket a szempontokat és célokat a jelenlegi szabályozással nem lehet maradéktalanul érvényesíteni, ezért a helyzet rendezéséért bérlővédelmi és otthonfelújítási programot indítanak – írta Kocsis Máté. Támogatási alapot hoznak létre: aki együttműködik az önkormányzattal és betartja az együttélés szabályait, annak segítséget nyújtanak a korrigált lakbér megfizetésében, hogy esetleges anyagi nehézségei miatt ne veszítse el otthonát – olvasható a közleményben.

A rendes lakólnak segítenek

A kerület vezetője kifejtette: a tartozó „jóhiszemű” bérlőknek az önkormányzat felajánlja azt is, hogy részletfizetési megállapodást köt velük, és ha teljesítik, átvállalja tartozásuk 25 százalékát. Ha élnek ezzel a lehetőséggel, átlagosan 106 ezer forintot hagynak a hátralékos családoknál. Aki viszont nem működik együtt az önkormányzattal – írta -, „erőszakos lakásfoglaló, lopja a közműveket vagy nem tartja be a társadalmi együttélési szabályait”, az kilakoltatásra számíthat.

Kocsis Máté közölte: a program másik elemeként elindul az otthonfelújítási pályázat, amelynek keretében azoknak, akik az elmúlt egy évben rendesen fizették a lakbért, a jövő év végéig 500 millió forintot biztosítanak lakásfelújításra. Ezzel a lehetőséggel a jövőben is élhetnek azok, akik az előző évben hátralék nélkül fizették lakhatási költségeiket.

Akik nem akarnak részt venni az új rendszerben, 2017 végéig 50-90 százalékos kedvezménnyel megvásárolhatják bérelt lakásukat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »