Atomrobbantást hajtottak végre Észak-Koreában

Atomrobbantást hajtottak végre Észak-Koreában

Észak-Korea bejelentette, hogy pénteken sikeresen végrehajtotta ötödik kísérleti atomrobbantását a kommunista rezsim fennállásának 68. évfordulója tiszteletére.

eszak_korea_b

Az észak-koreai KCNA állam hírügynökség közlése szerint új típusú robbanófejet teszteltek. A cél a robbanófej erejének és potenciáljának felmérése volt – közölte a hírügynökség. Phenjan tudatta azt is, hogy már sokkal könnyebben tud robbanófejeket készíteni, és képessé vált arra, hogy a robbanófejeket ballisztikus rakétákra szerelje fel. Emellett leszögezte: folytatni fogja az ország nukleáris arzenáljának megerősítését az Egyesült Államok jelentette atomfenyegetés miatt.
A robbantás hírét megerősíti, hogy péntek reggel több nemzetközi földtani intézet ötös erősségű földmozgást észlelt Észak-Koreában. Szakértők szerint egy ilyen földmozgás 20-30 kilotonnás atomtöltet felrobbantására utal, ez pedig a legerősebb atombomba lehet, amelyet Észak-Korea felrobbantott.

A kommunista ország eddig ötször hajtott végre kísérleti atomrobbantást, a legelsőt 2006-ban, a mostanit közvetlenül megelőzőt pedig januárban. Utóbbi 4,8-4,9 erősségű földmozgást generált. A hír heves bírálatokat indított el a világban. A legelsők között ítélte el a robbantást Pak Gun Hje dél-koreai elnök. Olyan provokációnak nevezte, amely csak még szigorúbb szankciókat és mélyebb elszigeteltséget okoz Phenjannak, és a rendszer önpusztítását mozdítja elő. A szöuli elnöki hivatal közlése szerint Barack Obama amerikai elnök jelezte: az Egyesült Államok megtesz mindent a két ország közötti egyezmény keretében, hogy védelmet nyújtson Dél-Koreának az észak-koreai fenyegetés ellen. Ez az amerikai atomernyő kiterjesztését is jelentené Dél-Koreára – fogalmazott az elnöki hivatal.

Abe Sindzó japán kormányfő tűrhetetlennek mondta a robbantást. A japán miniszterelnök tízperces telefonbeszélgetést folytatott Obamával, a két politikus megállapodott abban, hogy szorosan együttműködnek a helyzet kezelésében. Francois Hollande francia elnök hivatala közölte: Franciaország nyomatékosan elítéli a Biztonsági Tanács korábbi tiltó határozatait sértő atomkísérletet. A kínai külügyminisztérium közleménye szerint Peking határozottan elítéli Észak-Korea atomtesztjét, és sürgeti Phenjant, hogy tartózkodjon az olyan lépésektől, amelyek tovább rontanak a térségbeli helyzeten. Peking eltökélt marad abban, hogy elérje a Koreai-félsziget nukleáris leszerelését, és az érintettek párbeszéd útján rendezzék nézeteltéréseiket – így a közlemény. A Hszinhua kínai hírügynökség kommentárja szerint a kísérleti robbantás „nem volt bölcs dolog” Phenjan részéről, ugyanakkor Dél-Korea döntése arról, hogy amerikai THAAD légvédelmi rakétarendszer telepít, ugyancsak ártott a térség stratégiai egyensúlyának.

A további atomfegyver- és rakétatesztek beszüntetésére szólította fel Phenjant az orosz külügyminisztérium. „Ragaszkodunk hozzá, hogy Észak-Korea vessen véget veszélyes kalandjainak, és feltétel nélkül hajtsa végre az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait” – állt a tárca közleményében. „Súlyosan aggasztónak” mondta az atomtesztet Boris Johnson brit külügyminiszter is, hozzátéve, hogy az sérti a Biztonsági Tanács határozatait.

Határozottan elítélte az észak-koreai lépést Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is, egyúttal ő is felszólította Phenjant, hogy azonnal, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan módon hagyjon fel minden nukleáris és ballisztikus rakétakísérletével. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) is közleményt adott ki, amelyben mélységesen nyugtalanítónak és sajnálatosnak minősítette a robbantást, hozzátéve, hogy az egyértelműen sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának számos határozatát.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »