Atombombakészlettel házaltak az Iszlám Államnál

Vizsgálatok szerint az orosz kapcsolatokkal bíró bandák szélsőséges csoportok ellátására specializálódtak, az üzlet mellett Amerika-gyűlöletük is hajtja a bűnözőket – írta meg az Independent.

Moldova holtágainál a helyi hatóságok öt év alatt négyszer akadályozták meg, hogy bűnözők radioaktív anyagokat adjanak el közel-keleti szélsőségeseknek – emlékeztetett a portál. Legutóbb februárban egy csempész, Valentin Grossu egy – városnegyedek elpusztítására elegendő mennyiségű – céziumkészletnek keresett vevőt az Iszlám Állam részéről. Grossu 2,5 millió euróért kínálta az árut a fedett ügynöknek, aki elhitette a bűnözővel, hogy a terrorállam képviselője. A moldáv főváros egy night clubjában vették fel a kapcsolatot, majd még jó húsz alkalommal találkoztak, mire a férfi meggyőzte Grossut, hogy ő tényleg az Iszlám Állam embere – majd amikor azért találkoztak, hogy Grossu megkapja a pénzét, a hatóságok lefülelték.

Céziummal teli fiola

Céziummal teli fiola Grossu autójából Fotó: MTI/AP

Gyűlölik a Nyugatot

A vizsgálatok egy másik, közel-keleti uráneladási kísérletet is lelepleztek, a le- és kihallgatásokból pedig kiderült, hogy politikai motiváció is van az üzlet mögött, ugyanis a felvételek tanúsága szerint az egyik közvetítő többször élesen kikelt Amerika ellen, amikor a hatóságok látókörébe került a bombához szükséges anyagok és tervrajzok Közel-Keletre csempészése miatt.

Hírdetés

Az AP szerint minden információ – felvételek, tervrajzok, dokumentumok – azt támasztják alá, hogy a bandák kifejezetten a Nyugat ellenségeit tekintik piacuknak, és aktívan keresik a kapcsolatot az Iszlám Államhoz és az al-Kaidáihoz hasonló csoportokkal, amelyek deklaráltan tömegek legyilkolására használnák a fegyvereket.

Amíg megéri, csinálják

A fedett akcióban az FBI mellett moldovai nyomozók is részt vettek, akik már négy hasonló kísérletet megakadályoztak. A moldovai informátorok és a rendőrök akkoriban beépültek a csempészhálózatokba, és sikerrel akadályozták meg az üzleteket, de a kulcsembereket nem sikerült elkapni. Sokan rövid börtönbüntetésükből szabadulva újra nukleáris anyagok csempészetébe fogtak, és a készleteket sem mindig sikerült lefoglalni, így azok a feketepiacon maradtak, amely egyébként virágzik Kelet-Európának ezen a felén.

A helyi hatóságok megosztották tapasztalataikat az AP-vel, hogy bemutassák, milyen veszélyessé vált a feketepiac, és hogy az ellenségeskedés a Nyugat és Oroszország között megnehezítheti, hogy nyomon kövessék az orosz készletek mozgását. Az egyik moldovai azt mondta, egyre több ilyen ügyre számítanak: a csempészek addig folytatják, amíg úgy gondolják, nagyot szakíthatnak anélkül, hogy elkapnák őket.

KGB-s és Iszlám Állam: két jó barát

Az FBI és a Fehér Ház nem kommentálta a történteket, a külügyminisztérium annyit mondott, hogy Moldova valóban fokozta a nukleáris anyagok csempészete elleni erőfeszítéseit, ezt jól illusztrálja a 2011-es lefülelt csempészek őrizetbevétele.

A lehallgatott beszélgetések között volt, amelyik az USA-ról szólt, egy alkalommal egy közvetítő azt mondta, létfontosságú, hogy az uránium az arabokhoz kerüljön, mert így Amerikát fogják bombázni – fedte fel az egyik moldovai nyomozó. Az egyébként volt KGB-s közvetítő még a szovjet időkből hozhatta magával a Nyugat gyűlöletét, többször beszélt arról, hogy „az amerikaiakat el kell törölni a föld színéről a közel-keleti bajkeverésük miatt”, és arról is, hogy a radioaktív anyagnak igazi vevőt kell találni az Iszlám Állam részéről, akik bombát készítenek belőle.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »