Átláthatatlan céghálók, jól fizető igazgatósági helyek

Régi igazság, miszerint nem a sok felelősséggel és – jó esetben munkával – járó kormányzati helyek, hanem az állami cégek igen jól fizető igazgatósági- vagy felügyelőbizottsági helyei az igazán vonzóak a magánszférából érkező szakértők, tanácsadók, párt közeli emberek számára. A legnagyobb hazai, állami tulajdonú vállalatok vezetői állásai ilyen módon kényelmes pozíciót biztosítanak sokak számára – legtöbbször egyszerű kifizetőhellyé silányítva ezen pozíciókat – miközben ezzel párhuzamosan saját cégeik irányítására is bőven van idejük és erejük.

Az Opten adataiban kutakodva, a Millenáris március végén távozott ügyvezetőjének, Incze Zsolt cégében egy nehezen átlátható tulajdonosi szerkezetű Kansasi hátterű társaságot, a Green-Invest USA LLC-t találtuk. Bár ez a cég 2007-ben kiszállt Incze vállalkozásából, tovább folytatva a keresést, felbukkant a neve a Geothermal International (Magyarország) Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ben. Ráadásul olyannyira felbukkant, hogy minden reggel össze is futhatnak, mivel a címük is közös. A Geothermal International Dr. Hartmann Péter érdekeltségébe tartozik, aki emellett azonban közfeladatot is ellát: a Magyar Villamos Művek Zrt. Igazgatóságának tagja 2014 decembere óta. Cége szintén energiában “utazik”: hőszivattyús technológiával foglalkoznak, magyarul magánérdekeltsége és a közfeladat passzol egymáshoz.
 
Hartmann nem kezdő és nem is ismeretlen a szakmában: az üzletember a 90-es évek eleje óta tevékenykedik az olajiparban, 1999 és 2002 között az ÁPV delegáltjaként a Mol felügyelőbizottsági tagja, emellett az Euronet bankautomata-üzemeltető cég magyarországi képviselője.  A Green-Invest igen változatos és bonyolult hátterű befektetői körrel együtt 2006-ban bioüzemanyag gyártásba is beszáll, ám a Mátrai Erőmű területén megépült gyár azonban egy évvel később többségi állami tulajdonba került, megvásárolta a Magyar Fejlesztési Bankhoz tartozó Corvinus leányvállalata, a Beszállítói Befektető Zrt.
 
A szocialisták bukása után ismét szükség lett Hartmann tapasztalatára, de olaj helyett ezúttal az energia frontján vetették be: így lett az MVM Igazgatóságának tagja. Látható tehát, hogy szaktudására, tapasztalatára a mindenkori Orbán-kormányok számítottak, de cégében továbbra is érdekelt a Green-Invest USA LLC.
“Közös megegyezéssel” távozott iskolatárs

Ahogy a napokban megírtuk, Incze Zsolt, Orbán Viktor egykori iskolatársának cégében, a MÉDIA ’21 Gazdasági Tanácsadó Kft-ben korábban szintén érdekelt volt ez a bizonyos Green-Invest…


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »