Atkinson nem Maigret felügyelő

Atkinson nem Maigret felügyelő

A brit komikus, Rowan Atkinson alakja egyet jelent a velejéig ironikus Fekete Viperával, az együgyű Mr. Beannel vagy épp a James Bond-karikatúra, Johnny English szerepével. Most egy rövid tévésorozat erejéig egy merőben más arcát mutatta meg. A híres francia detektív, Maigret azonban Atkinson alakításában elég vérszegényre sikeredett.

Georges Simenon empatikus, mégis kíméletlen főfelügyelőjét számos színész keltette már életre: ott van Pierre Renoir, Charles Laughton, Jean Gabin, Richard Harris. A pipájával szimbiózisban élő Maigret karakterét legjobban talán Michael Gambon találta el. A Granada Television sorozatát, amelyet az Emmy-díjas Ragályi Elemér fényképezett, a kilencvenes évek elején épp Budapesten forgatták, ahogy a Rowan Atkinson-féle változatot is, amelyet az RTL Klubon láthattak a tévénézők.

Az ITV brit kereskedelmi televízió tavaly készítette el a Maigret csapdát állít, illetve a Maigret és a kicsi Albert című történeteket. A forgatókönyvet jegyző Stewart Harcourt számára nem volt ismeretlen a terep, hisz már a brit köztévé által gyártott Marple- és a Poirot-sorozathoz is írt több epizódot. A folyam első részében egy sorozatgyilkos szedi párizsi áldozatait; Maigret ugyan egy ideje dolgozik már az ügyön, mégsem jut a gyilkos nyomára. Maigret felesége szerint a bűnös Hasfelmetsző Jackhez hasonló, aki élvezi a népszerűséget. Maigret cselt kieszelve próbálja meg tőrbe csalni.

Bár a film készítői a legapróbb részletig megpróbálták visszaadni az ötvenes évek Párizsának hangulatát, a digitális kamera, a technikai megoldások, a gyors vágások miatt az egész kárba vész. Ahogy a Miss Marple- és Poirot-sorozat tökéletesen képes visszaadni az Agatha Christie-könyvek hangulatát és magát a kort, úgy válik ebben az esetben mindez művivé. Budapest jól adná Párizst, feltűnik a filmben a Szabadság tér és környéke, az egykori MTV-székház belső terei, a budai Várba vezető Hunyadi lépcső, a Franklin utca felső szakasza, a Néprajzi Múzeum, a Pollack Mihály téri Festetics-palota, a nyolcadik kerületi Magdolna utca és az Andrássy út is, de még ezeket az utcaképeket is túl kellett tuningolni.

Azonban nem is a felszínesség a film legnagyobb problémája. Maigret a híres nyomozók – Sherlock Holmes, Poirot, Philip Marlowe – sorában a legemberibb figura, aki egyszerű, példás életét él szerető feleségével, de míg otthon eléggé visszafogott, addig a rendőri munkájában végtelenül felszabadult, pedig sokszor elbukik. Atkinson alakításában nem jelenik meg a figurának ez a kettőssége, kimerül a pipázásban és morcos tekintetben.

A többiek pedig épp ellenkezően nyúlnak a karakterekhez. Fiona Shaw, aki ismerős lehet Az élet fája vagy a Fekete dália című filmekből, a gyanúsított édesanyjaként bántóan maníros, a sorozatgyilkossággal vádolt hentes szerepében David Dawson szintén mesterkélt. A briteket mégis megnyerte magának, a sorozat első részét több mint hétmillióan látták, ezen felbuzdulva újabb két részt forgatnak majd, a tervek szerint megint hazánkban.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 06.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »