Átírja a kormány az erdőtörvényt

Átírja a kormány az erdőtörvényt

Átírja a 2009-ben elfogadott erdőtörvényt a kormány. Az állami földekért felelős államtitkár azt mondta, hogy egyebek közt a klímaváltozás és az invazív fajok terjedése miatt is szükséges a törvényt hozzáigazítani a természet változásához. Bitay Márton szerint figyelembe kell venni azt is, hogy nem lehet ugyanazokat a szabályokat alkalmazni egy alföldi akácerdőre, mint egy a bakonyi tölgyesre.

Az erdőgazdálkodásról szóló új törvény társadalmi vitája februárban indult. A 2009-ben elfogadott törvényt írnák át – jelentette be az erdők világnapján a földművelésügyi miniszter. „Ennek megfelelően kell kialakítanunk helyben a megfelelő arányt és az egyensúlyt az erdők hármas: közjóléti, gazdasági és védelmi funkciója között. Fontos, hogy a készülő törvény alkalmazkodjon a klímaváltozás kihívásaihoz, visszaszorítsa az invazív fajok terjedését, figyelembe vegye az erdő tulajdonosi összetételét, kellő különbséget tegyen a természetes erdő és az ültetvény erdő között, és új szabályokat kell alkalmazni az energetikai célú ültetvényekre is, amelyeket nem is lehet lényegében erdőként kezelni” – fogalmazott Fazekas Sándor.

Az állami földekért is felelős államtitkár, Bitay Márton szerint egyelőre csak a koncepciónál tartanak, figyelembe veszik a szakmai szervezetek véleményét, és kiiktatják az indokolatlan bürokratikus elemeket. A politikus azt reméli, hogy a tavaszi ülésszak végére beterjeszthetik a törvénytervezet szövegét a parlamentnek. „Az biztos, hogy a megkövesedett szemüvegünket le kell kapni magunkról, mert a környezeti hatások nagyon gyors változása okán az is fontos, hogy tankönyvszerűen mit tekintünk minek, de még fontosabb az, hogy ezeket a klimatikus viszonyokat per pillanat mi tűri. Mert mondjuk ha megnézzük a fenyveseink állapotát, akkor jól látjuk, hogy bizony nagyon drasztikus változás van. Az a légköri aszály, amely most már évtizedek óta jellemző a magyarországi területekre, nagyon komolyan tökreteszi a fenyőerdő-állományunkat. Nagyon sok összetevője van ennek a dolognak” – fogalmazott az államtitkár.

Bitay Márton szerint nem lehet ugyanazokat a szabályokat alkalmazni egy alföldi akácerdőre, mint egy a bakonyi tölgyesre. Az Országos Erdészeti Egyesület is hasonlóan látja a helyzetet. „A határ termőterületen lévő vagy nem teljesen erdőklímában lévő alföldi erdők másfajta szabályozást igényelnek. Hasonlóképpen úgy gondoljuk, hogy különbséget kell tenni magánerdő és állami erdő között. És bizony el kell fogadnunk azt, hogy erdeinknek csak egy része természetes, természetszerű erdő, nagyon sok faültetvényünk van, és ezekre sem szabad olyan erős és határozott szabályokat alkotni, mint amelyek a természetes erdőkre vonatkoznak” – nyilatkozta Szentpéteri Sándor elnökségi tag.

A kormány a következő években növelné az erdők mennyiségét az országban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »