Athén a menekültek áttelepítésének felgyorsítására kérte az EU-t

Görögország arra kérte az Európai Uniót, hogy gyorsítsa fel az országban rekedt menekültek és migránsok más tagországba való áttelepítését a tavaly szeptemberben elfogadott ideiglenes elosztási mechanizmus alapján, ezzel enyhítve a nyomást az olyan frontországokon, mint Görögország és Olaszország – mondta kedden Joannisz Muzalasz görög bevándorlásügyi miniszter.

A mechanizmus értelmében két éven belül százhatvanezer menekültet kellene áttelepíteni más EU-tagállamokba, eddig azonban kevesebb mint négyezer embert szállítottak Görögországból és Olaszországból más európai országba.

„Jelenleg hétezren állnak készen arra, hogy más országba utazzanak, ám nincs válasz egyetlen európai uniós tagállamtól sem, pedig az EU-országoknak kötelességük lenne fogadni őket” – nehezményezte Muzalasz.

Leghevesebben az EU közép-európai tagállamai ellenezték az elosztási mechanizmus bevezetését. Magyarország és Szlovákia az Európai Bírósághoz fordult az ügyben.

A bevándorlásügyi tárca vezetője hozzátette: a következő hónapban a görög kabinet néhány tagjával együtt különböző tagállamokba látogatnak el, hogy megvitassák a kérdést.

Áldatlan állapotok

A dél-európai országban jelenleg ötvennyolcezer migráns és menekült él. Közülük szinte mindannyian azt tervezték, hogy Európa északi és nyugati részére utaznak tovább, a balkáni útvonal lezárásával azonban Görögországban rekedtek.

A görög hatóságok kedden közzétett statisztikai adatai szerint a görög szárazföldön berendezett táborokban és befogadóállomásokon lévők 94 százaléka szíriai, afgán és iraki állampolgár, 46 százalékuk pedig kiskorú. Humanitárius szervezetek folyamatosan felszólalnak a táborokban uralkodó áldatlan higiéniai állapotok és biztonsági körülmények miatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »