Aszódi: Pakson nincs rengésveszély

Az 5. és a 6. paksi atomblokk számára kijelölt telephely „tudományosan igazolt módon nem felel meg” atomerőmű építésére, állítja az Átlátszó azon tanulmányok alapján, amelyeket az MVM Paks II. projektcégtől, illetve más forrásból kapott meg. A terület ugyanis – írja az internetes lap – nem felel meg azoknak a 2011-es magyar jogszabályoknak, amelyek a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) nukleáris biztonsági ajánlásain belül a földrengésbiztonsági feltételekre vonatkoznak. A jogszabály szerint atomerőmű telephelyéül – beleértve annak legalább 10 kilométer sugarú körzetét – nem jelölhető ki olyan törésszakasz, ahol az utolsó százezer évben felszíni elmozdulás volt. Márpedig a Paksi Atomerőmű alatt tektonikailag aktívnak minősülő törésvonal fut, és a közelében több, tízezer évnél fiatalabb földrengésre utaló nyomot találtak.

Fotós: Móricz-Sabján Simon

„Nemhogy részletesen megvizsgáltuk a terület tektonikai és földrengéssel kapcsolatos jellemzőit, hanem ezek álltak vizsgálataink fókuszában is, még műholdas méréseket is végeztünk. Megállapításaink 1200 oldalas eredményeit tavaly ősszel közzétettük, amit elolvashatott volna az Átlátszó újságírója is, és válaszoltunk volna a kételyeire, ha megkérdez minket” – válaszolt a Világgazdaságnak Aszódi Attila államtitkár. Mint elmondta, a telephelyengedélyhez azt kellett igazolni, hogy a következő 100 ezer évben nem kell sem jelentős, sem folyamatos földrengéstől, illetve más olyan elmozdulástól tartani, amely érintheti az atomerőművet.

„Ilyen veszély nincs, és azok sem ilyenek voltak az elmúlt 10 ezer évben, amelyekre az Átlátszó hivatkozik – jelentette ki. – Az 1700-as évek óta tudjuk például, hogy Kecskeméten voltak nagy földrengések, és Mór környéke is földrengéses, ám nem ez számít, hanem az, hogy ezek az események hogyan hatnak a tervezett telephelyre. A vizsgálatok szerint sehogyan.”

Az Átlátszó cikkére reagálva Jávor Benedek EP-képviselő már komoly földrengésbiztonsági problémák lehetőségéről írt közleményében, jelezve, hogy a helyzet tisztázása érdekében az Európai Bizottsághoz fordul. Felszólította az Országos Atomenergia Hivatalt, hogy vonja vissza Paks II. telephelyengedélyét, és indítson új eljárást.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »