Aszadék területeket hódítanak vissza, tombol az éhínség

Aszadék területeket hódítanak vissza, tombol az éhínség

Egyre több negyedet foglalnak el Kelet-Aleppóban a szír kormányerők. Bassár el-Aszad elnök csapatai az eddig a felkelők kezén lévő negyedek harmadát vonták ellenőrzésük alá. Az ostromlott városrészből ezrek menekültek át a kormány által ellenőrzött nyugati negyedekbe. A város keleti felében elfogytak a segélyek, és éhínség fenyeget.

Egy hétéves kislány rendszeresen twitterezett arról, milyen az élet a háború sújtotta Aleppóban, és a szíriai háború egyik jelképévé vált. A bombák elől azonban ő sem menekülhetett: legutóbbi bejegyzésében azt üzente, már nincs házuk, lebombázták. Azt is írja, hogy látta, ahogy meghalnak az emberek és ő is majdnem meghalt. Utolsó üzenete pedig ez volt: Nagyon sokat bombáznak, élet és halál között vagyok. Kérlek, imádkozzatok értünk!

A napokban az orosz légierő által támogatott szír kormányerők újabb támadást indítottak Kelet-Aleppóban, amelyet eddig részben lázadók, részben terroristacsoportok uraltak a BBC szerint. El-Aszad elnök csapatai most áttörést értek el: Kelet-Aleppo harmadát ellenőrzésük alá vonták, vagyis a városrész északi része már teljesen az övék.

A harcok elől több ezren menekültek el. Sokan a kormány által ellenőrzött nyugati negyedekben kerestek menedéket. Őket buszokkal szállították biztonságos helyre. Az érkezők a szír elnököt, el-Aszadot éltették, és azt mondták, hogy a lázadók orvlövészei vadásztak rájuk. „Fegyverekkel követtek minket, és elkezdtek lőni ránk. Egy embert mögöttünk eltaláltak, kettőt pedig megöltek. Két választásunk volt: meghalunk vagy elfutunk. Isten segített nekünk” – mesélte egy helyi lakos.

A menekültek szerint Kelet-Aleppóban, ahol 250 ezer civil él, horrorisztikus viszonyok uralkodnak. Nincs elég élelem, nem működnek a kórházak. „Nincsen élelem, csak rossz kenyér. Minden családnak csak hat kis kenyér jut. A gyerekek éheznek. Végül kijutottunk. Aleppo a mi városunk, a mi szülőföldünk” – mondta egy másik helyi lakos.

Az ENSZ azt közölte, hogy a város keleti felében már minden élelmet szétosztottak, amit csak tudtak. „A világélelmezési programnak már nincs több adagja Kelet-Aleppóban. Mindent szétosztottunk. Nincs több humanitárius segély abban a városrészben. Ezért nagyon fontos, hogy a lehető leggyorsabban segítséget juttassunk el oda” – erősítette Ramesh Rajasingham, az ENSZ koordinátora.

Az ENSZ szerint a fegyveres csoportok és szóban Oroszország is beleegyezett abba, hogy újabb segélyt vigyenek Kelet-Aleppóba. Amennyiben minden féltől megkapják a garanciát a biztonságukra, elindítják az életmentő szállítmányokat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »