Aszad szerint Erdogan saját, iszlamista céljaira használja a meghiúsult puccsot

Bassár el-Aszad szíriai elnök azzal vádolta meg Recep Tayyip Erdogan török államfőt, hogy saját, iszlamista céljaira használja fel a meghiúsult puccsot.

A Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott, csütörtökön közzétett interjúban a szíriai elnök azt mondta, Erdogan „saját szélsőséges projektjét”, vagyis „a Muzulmán Testvériség tervét” akarja megvalósítani.

Aszad szerint ez „Törökországra és a szomszédos országokra, egyebek mellett Szíriára is veszélyes”. A szíriai államfő mindenesetre elhárította a kérdést, hogy örült volna-e a puccsisták győzelmének. Ehelyett elmondta, ez a „törökök ügye”, és a török népnek kell abban döntenie.

Hozzáfűzte, hogy az államcsínynél fontosabbak azok az intézkedések, amelyeket Erdogan és „klikkje” az utóbbi napokban meghoztak – beleértve a bírák és tanárok tömeges elbocsátásait.

Damaszkusz a több mint öt éve pusztító, szíriai polgárháború kezdete óta azt rója fel az iszlamista-konzervatív török kormányzatnak, hogy az Aszad megdöntésére törő felkelőket támogatja. A szíriai ellenzék egyik mérvadó politikai szervezetének számító Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) székhelye Isztambulban található.

Törökország területén jelenleg mintegy 2,7 millió szíriai menekült él. A több mint 280 ezer halálos áldozatot követelő, véres polgárháborút megelőzően Damaszkusz és Ankara szövetségeseknek számítottak.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?:Erdogan az alkotmányt is módosítanáErdogan rendkívüli állapotot rendelt el TörökországbanErdogan hívei tüntetnek, halálbüntetést követelnekRovatok: KülföldTelepülés: SzíriaCímkék: Bassár el-Aszad, Recep Tayyip Erdogan, Törökország, katonai puccs, török puccskísérlet, politikaForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »