Aszad-siker Aleppóban: a hadsereg újabb városnegyedet foglalt vissza a "mérsékeltektől" – az EU nem elégedett

Újabb sikereket könyvelt el Aleppóban a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű hadsereg: a katonák elfoglaltak az észak-szíriai nagyváros keleti részén a Tárik al-Bab negyedet – jelentette szombaton az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet.

A szíriai harcokat nyomon követő szervezet szerint az újabb városnegyed elfoglalásával a hadsereg ellenőrzése alá vonta már Kelet-Aleppóban a lázadók által megszállt városrész mintegy hatvan százalékát, és elfoglalt egy utat, amely az aleppói nemzetközi repülőtér felé vezet. Szemtanúk szerint legalább hét helyen füst gomolyog a lázadók kezén lévő városrészben, és harci gépek hangját lehet hallani felette. Az OSDH szerint a repülőtér felé vezető utat a kormányerőket légierejével támogató orosz hadsereg akarja a későbbiekben használni.

A hadsereg a vele szövetséges milíciák támogatásával a múlt héten súlyos harcok árán foglalt vissza nagy területeket a lázadóktól. A város eleste talán az eddigi legnagyobb kudarc lenne az Aszad-rezsím ellen lázadó erők számára.

Hírdetés

Az OSDH szerint háromszáz ember halt meg Kelet-Aleppóban azóta, hogy a hadsereg november közelében offenzívát indított a visszafoglalására. Emellett 59 civil vesztette életét a lázadók aknatámadásaiban a kormányerők kezén lévő nyugati városrészben.

A nemzetközi vöröskereszt (ICRC) szerint az elmúlt napokban 30 ezer embert menekült át a lázadók kezén lévő városnegyedekből a kormányerők ellenőrzése alatt lévő területekre. Az ICRC ismét a szembenállókhoz fordult azzal a felhívással, hogy oltalmazzák a civileket, és szavatolják számukra a szabad elvonulás lehetőségét.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szombaton egy római konferencián Staffan de Misturával, az ENSZ szíriai különmegbízottjával tartott panelbeszélgetésen meggyőződését fejezte ki, hogy Aleppó elestével nem ér véget a háború, és nem lehet "a város romjain békét teremteni". Azt hangoztatta, hogy a szíriai politikai folyamat nem válhat a hadműveletek túszává. "Elég fontos politikai döntések születtek, amikor zajlottak a harcok" – fogalmazott Mogherini.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »