Aszad hajlandó előre hozott elnökválasztást tartani

Az előrehozott elnökválasztásokat illetően a szíriaiak véleménye a döntő, és ha megvan erre a népakarat, akkor ez nem jelent számomra problémát. Ezt mondta Aszad, aki szerint egy ilyen lépésről nem neki, hanem a szíriaiaknak kell dönteniük.

Magyar Menedék - Badiny

Aszad szerint Szíria számára a közvetlen elnökválasztás jelentené a jobb alternatívát az államfő parlamenti megválasztása helyett. Ezzel a választások szabadabbak lennének a különböző politikai erők befolyásától, és így teljes egészében csak a szíriai néptől függenének.

A szíriai fegyvernyugvást értékelve elmondta, hogy viszonylag jól sikerült, legalábbis jobban, mint azt sokan várták. Ugyanakkor Aszad elvetette az ENSZ-békefenntartók szíriai jelenlétére vonatkozó elképzeléseket.

Az orosz haderőnek a terroristák ellen folytatott szíriai légicsapásairól szólva megállapította, hogy a tények önmagukért beszélnek. A terroristák, különösen az Iszlám Állam megkezdte a visszavonulást
– mondta Aszad.

Az elnök szerint a szíriai konfliktus kezdete óta Törökország és Szaúd-Arábia minden cselekedete agresszió volt. Úgy vélte, ez a két ország agressziót követett el mind politikai síkon, mind katonai téren a terroristák támogatásával és felfegyverzésével, a tüzérség közvetlen bevetésével, akárcsak a háborús bűncselekményekkel.

Recep Tayyip Erdogan török elnökkel kapcsolatban Aszad úgy fogalmazott, hogy közvetlenül támogatja és pénzeli a terroristákat.

Már rég elvesztettük a türelmünket és a reményünket, hogy ez az ember megváltozik. Ma már az Erdogan és a Szaud-Arábia elleni harc a terroristák elleni küzdelem formájában nyilvánul meg. A török hadsereg, amely nem Törökország, hanem Erdogan hadserege, ma Szíriában harcol. Ők terroristák – jelentette ki Aszad.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »