Asselborn kitart a hazánk EU-ból való kitessékelését szorgalmazó kijelentése mellett

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter "propagandisztikus hisztériaként” értékelte egy szerdai német rádióinterjúban a kvótareferendum ügyében kezdett kormányzati plakátkampányt. A szocialista politikus a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádióban kiemelte, hogy továbbra is kiáll a Magyarország uniós tagságának megszüntetéséről szóló "goromba" kijelentése mellett.

Jean Asselborn arra a kérdésre, miként értékeli, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter komolytalan figuraként, illetve kioktató, nagyképű és frusztrált emberként jellemezte, azt mondta, hogy az ügy lényegét tekintve mindez nemigen járul hozzá az előrehaladáshoz, de a reakció érthető, mert kijelentése Magyarország uniós tagságának megvonásáról “goromba felkiáltás” volt.

Hangsúlyozta: nem egy népet vagy országot akart bírálni, hanem arra akart rámutatni, hogy “létezhet az Európai Unióban egy kormányzati politika, amely ténylegesen a mindenekelőtt az Európai Unió által vallott értékeken kívül helyez egy országot, és így már nincs értelme annak, hogy tagja legyen az uniónknak”.

A kvótareferendumot felvezető kampányt értékelve kijelentette: Magyarországon “propagandisztikus hisztéria tört ki”, Orbán Viktor miniszterelnök a “keresztény Nyugat lerombolására” törekvő “brüsszeli birodalmi bürokráciáról” beszél, pártjának egy képviselője pedig disznófejeket kíván elhelyezni a határkerítéseken a menekültek elriasztására.

“Pontosan ez az, ami szerintem nemcsak az uniós szerződésbe ütközik, hanem az értékek azon kultúrájába, amelyre 1945 után felépült Európa, és ezt vagy lenyeli az ember, vagy talán felkiált ellene” – mondta Jean Asselborn.

Arra a kérdésre, vajon Jean-Claude Juncker korábbi luxemburgi miniszterelnök – az Európai Bizottság elnöke – vagy a luxemburgi kormány óriásvállalatoknak milliárdos kedvezményeket juttató adópolitikája nem árt-e éppen annyira az EU-nak, mint Orbán Viktor menekültpolitikája, kiemelte, hogy Luxemburg alapvető változásokon ment keresztül, és jó úton jár, az adóügyek átláthatóságának erősítése területén együttműködik a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD), és így “már nem a banktitok az a fogalom, amelyből Luxemburg megél”.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »