Assange feladná magát, ha informátora kegyelmet kapna

Assange feladná magát, ha informátora kegyelmet kapna

Feltételhez köti a Wikileaks alapítója, hogy feladja magát és amerikai börtönbe menjen. Julian Assange akkor tenné meg mindezt, ha az amerikai elnök megkegyelmezne informátorának, Bradley Manningnek.

A CNN hírtelevízió szerint a Wikileaks ilyen értelmű üzenete jelent meg csütörtökön a portál Twitter-oldalán.

“Ha Obama kegyelemben részesíti Manninget, Assange beleegyezik abba, hogy amerikai börtönbe menjen, annak ellenére, hogy ez egyértelműen törvénytelen” – olvasható a Twitter-feljegyzésben.

Assange ügyvédje, Barry Pollack megerősítette a CNN-nek, hogy az ügyletnek része lenne Manning szabadon engedése.

Az amerikai igazságügyi minisztérium közölte, hogy nem kapott semmilyen hivatalos ajánlatot Assange-tól.

Bradley Manninget 2013-ban ítélték 35 évi szabadságvesztésre, mert átadott a Wikileaksnek 750 ezer titkos katonai és diplomáciai dokumentumot és videofelvételt. Jelenleg egy kansasi katonai börtönben raboskodik. A 28 éves Bradley Manning – aki ekkor katonaként szolgált Irakban – tavalyelőtt megváltoztatta a keresztnevét Chelsea-re, a washingtoni katonai fellebbviteli bíróság pedig elismerte nőnek, ezért a CNN híradásában is új nevén, Chelsea Manningként szerepel.

Julian Assange Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodik. A latin-amerikai ország negyedik éve biztosít neki ott politikai menedéket. Svédországban szexuális erőszak miatt folyik ellene eljárás. Assange elutasítja a vádakat, és úgy véli, ha elutazna Svédországba, az ottani hatóságok kiadnák őt az Egyesült Államoknak, ahol a titkos iratok kiszivárogtatása miatt halálra ítélnék. Assange ellen európai elfogatóparancs van érvényben, ezért ha elhagyná a követség épületét, azonnal letartóztatnák. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »