Árvízriadó Erdély magyarlakta vidékein is

Árvízriadó Erdély magyarlakta vidékein is

Másod- és harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el Romániában, magyarlakta térségeket is árvíz fenyeget. Több folyóra, köztük a háromszéki Feketeügyre, valamint a Tatros Hargita és Bákó megyei szakaszára is harmadfokú (vörös) árvízvédelmi riasztást adott ki a romániai hidrológiai szolgálat csütörtökön, mivel a térségben hullott nagy mennyiségű csapadék miatt a hegyvidéki folyók kiléphetnek medrükből.

aradas brassoi ut vn 001_b

A harmadfokú árvízvédelmi készültség a Feketeügyön és a Tatroson csütörtök este 22 órától pénteken 18 óráig lesz érvényben. A Feketeügy a Kovászna megyei Kökösnél ömlik az Oltba. A Tatros a gyimesi és moldvai csángók által lakott térségeken halad át. A moldvai Bákó és Neamţ megye több kisebb folyóján már érvényben van a vörös riasztás csütörtök este 22 óráig.

Másodfokú riasztás lép érvénybe csütörtökön 16 órától az Olt teljes székelyföldi szakaszára, a forrásvidéktől Brassó megyéig, valamint a Háromszéken eredő, Moldva felé tartó Bodzára. A riasztás szombat délig lesz érvényben. A meteorológiai intézet is narancssárga figyelmeztetést adott ki az ország hét északkeleti (moldvai) megyéjére, ahol zivatarok, felhőszakadások várhatók. A lehulló csapadék mennyisége elérheti a 80-100 litert négyzetméterenként. A székelyföldi megyékben sárga (elsőfokú) meteorológiai riasztás van érvényben: a hegyvidéken a csapadék menynyisége elérheti a 40-50 litert négyzetméterenként.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »