Ártatlannak vallja magát Tarsoly, megkezdődött a Quaestor-per

Csaknem másfél évvel a botrány kirobbanása után megkezdődött a Quaestor-per tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken. Tarsoly Csaba Quaestor-vezér a tárgyalás elnapolását kérte, mert nem tudta átnézni az 1500 oldalas vádiratot. Az ügyészség csaknem 5500 rendbeli csalással vádolja a Quaestor egykori vezetőit. A sértettek száma meghaladja a harmincezret, közölük több mint 200-an 50 millió forintnál is többet veszítettek.

Tolvaj banda, hol a pénz? – kérdezte az a mintegy 30-40 Quaestor-károsult, akik a Fővárosi Törvényszék épülete előtt azért tiltakoztak a büntetőper első napján, mert 12 ezren még egyetlen fillért sem kaptak a brókercégnél eltűnt 150 milliárd forintból.

Az előzetes letartóztatóban lévő Tarsoly Csaba elsőrendű és Májer Zsolt harmadrendű vádlott előtt kommandósok próbáltak utat vágni a tárgyalóteremhez. Tarsoly felesége pedig, aki továbbra is házi őrizetben van, nyomkövetővel a lábán érkezett a bíróságra.

A cégcsoport első emberének védője, már a per elején jelezte: súlyosan sérül a vádlottak joga, mert az ügyészség olyan bizonyítási anyagot állított össze, aminek tanulmányozására technikailag nincs lehetőség.

„Úgy kellene ezt a büntetőeljárást megkezdeni, hogy az ügyészség becsatolt csak PDF-fájlban 2 millió 412 ezer 395 oldalt, amire azt mondta a szakértő, hogy ha egy másodperc lenne kikeresni és megnyitni egyetlen egy oldalt, akkor napi nyolc órában, 5 hónapjába telne a bíróságnak vagy az érintettnek az, hogy ezt tanulmányozza” – mondta Papp Gábor, Tarsoly Csaba ügyvédje.

Az egyik károsult kikérte magának, hogy a vádlottak időhúzásra játszhassanak. Ekkor Tarsoly Csaba sürgette a tárgyalás elnapolását. Arra hivatkozott: nem tudta átnézni az 1500 oldalas vádiratot. Tarsoly azt is közölte: nem követett el bűncselekményt.

„Soha nem bújtam ki semmi felelősség alól. Lehet látni, hogy a Quaestor-cégcsoport összes cégénél, mint ügyvezetőként, mint tulajdonosként nem bújtam ki a felelősség alól, most sem akarok elbújni, ha olyat tettem, amiért a törvény engem el kell ítéljen. Mindaddig az ártatlanság vélelme engem is és az összes kollégámat megilleti” – fogalmazott.

A tanácselnök ugyan elismerte, hogy a büntetés-végrehajtás informatikai lehetőségei korlátozottak, de nem látta akadályát a tárgyalás folytatásának. Az ügyészség öt vádpontban majdnem 5500 rendbeli csalással és sikkasztással vádolja a Quaestor egykori vezetőit.

„Tarsoly Csaba I.rendű vádlott az általa létrehozott és irányított bűnszervezetben határozott fellépésű, ellentmondást nem tűrő, karizmatikus vezető volt, aki a cégcsoport valamennyi cégének vagyonát saját vagyonának tartotta, és – az ezzel kapcsolatos, eltérő szabályokat tartalmazó jogszabályi rendelkezéseket figyelmen kívül hagyva – a legnagyobb természetességgel akként is kezelte” –  fogalmazott Kelemen József, a Fővárosi Főügyészség ügyésze.

Az ügyész azt is kiemelte: a csoportot irányító döntéshozó testületben az első négy vádlott mindig benne volt. A vádirat további ismertetése szerdán folytatódik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »