Árrobbanás: a „hiánypszichózis” miatt drága a búza és a kukorica, ami a kenyér árát is megemeli

Árrobbanás: a „hiánypszichózis” miatt drága a búza és a kukorica, ami a kenyér árát is megemeli

Pillanatnyilag nagyon magasak itthon a gabona árak, de nem amiatt, hogy ne volna elég, inkább a magas világpiaci árak meg az orosz-ukrán háborús félelmek tolják fölfele. Természetesen az új termésű gabona árát, már a megemelkedett input és energia árak is terhelni fogják

– mondta az Alfahírnek Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára.

Pótsa Zsófia, elismerte, hogy a rendelkezésre álló adatok tükrében a 2022/23-as gazdasági évben a piacról fog hiányozni 10 millió tonna ukrán búza és akár 20 millió tonna kukorica, de globálisan ezt nagyban kompenzálja a várható kanadai, kimagaslóan jó búzatermés (+11,4 millió tonna), de Oroszországban is rekord búzatermésről beszélnek.

Kukoricából, a jobb argentin és brazil termés pótolhatja majd az ukrán terméskiesést. Így globálisan a 2022. évi búzatermés csupán 4 millió tonnával, fog elmaradni a tavalyi terméstől, úgy, hogy bőven meghaladja az elmúlt 5 év átlag termését. Kukoricából pillanatnyilag 30 millió tonnával kevesebb terméssel számol az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA), mint 2021-ben, de a 1 180,7 millió tonna globális kukoricatermés így is a valaha elért második rekordnak fog számítani

– számolt be a globális helyzetről a Gabonaszövetség főtitkára.

Hírdetés

Az adatokból kiindulva, számomra érdekes, hogy miért van folyamatosan egyfajta „hiánypszichózis” a világban, miért nem képesek megnyugodni a piacok. A félelemmel és bizonytalansággal átitatott piac, képes akár egy kedvezőtlen hírt is azonnal lereagálni. Például a napokban bejelentett indiai export stop, percek alatt az egekbe emelte a tőzsdei gabonaárakat. Sajnos, akár hektikus ingadozások mellet, aratáskor magas induló gabonaárakra kell számítani

– hívta fel a figyelmet a piaci ingadozásokra Pótsa Zsófia.

A háború kitörése óta nagyon lelassult az ukrán export, de a 2021/22-es gazdasági évben így is jelentős gabonamennyiségek hagyták el az országot. Igaz még mindig bőven van a raktárakban is, aminek a kiszállítása a vasúton és közúton folyamatosan zajlik.

Pótsa Zsófia közölte, Magyarország nem szorul import gabonára, biztosított a hazai ellátás, de az itthoni árakat is a világpiaci árak alakítják.

Így, egyelőre marad a magas gabonaár, ami viszont befolyással lesz a liszt, a kenyér, illetve a takarmány és állati termékek árára is.

Kerestük a Pékszövetséget, hogy megtudjuk, a magas gabonaárak nyomán, lehet-e számítani majd áremelésre. Későbbre ígértek tájékoztatást. Egyes vélemények szerint decemberre egyes üzletekben, pékségeben, akár ezer forintot is elkérhetnek egy kiló kenyérért. Hasonló módon emelkedhet a péksütemények és a finompékáruk fogyasztói ára.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »