Árfolyamgát: sokan nem is sejtik a csapdát

Árfolyamgát: sokan nem is sejtik a csapdát

Bár nagy segítséget jelentett az árfolyamgát rendszere több mint 170 ezer devizaadósnak, a kedvezményes törlesztési időszak lejártát követően jelentősen megnövekedhet a kölcsön futamideje, ami komoly pluszköltséget jelenthet számukra. A jegybank szerint a havi törlesztő emelése mérsékelheti a veszteséget.

Bevezetésekor, 2013-ban az egekig magasztalták az árfolyamgátrendszert, mert ezzel jelentősen könnyítettek a bajban lévő devizaadósok helyzetén. – Senki sem számolt azonban akkor a tavalyi forintosítás hatásával: azzal, hogy a 256,47 forintos svájcifrank-árfolyamon forintra váltott devizaadósság mekkora törlesztőrészlet-emelkedést jelent az árfolyamgát rendszerében lévők számára – nyilatkozta lapunknak B. Varga Judit, az Azénpénzem.hu pénzügyi portál vezetője. A gondot az jelenti, hogy az öt évre igénybe vett kedvezmény – amely szerint ezen időszak alatt 180 forintos svájcifrank-árfolyamon kell fizetni a törlesztőrészletet, az afölötti rész pedig gyűjtőszámlán halmozódik – lejártával a törlesztőrészletnek ugrásszerűen meg kellene emelkednie, hiszen a fenti két árfolyam között több mint negyvenszázalékos az eltérés.

A forintosítási törvény megfogalmazói úgy próbálták megoldani a problémát, hogy kimondták: a havi törlesztő nem emelkedhet 15 százaléknál nagyobb mértékben, miután lejárt a kedvezményes fizetési időszak. A gyűjtőszámlán fölhalmozott tartozást ugyan az esetek 92 százalékában megszüntette a bankok tavalyi elszámoltatásakor kapott összeg, az utána következő időszakra azonban továbbra is fönnmaradt a 180 és a forintosításkor alkalmazott 256,47 forintos árfolyam közötti több mint negyvenszázalékos eltérés. Vagyis tovább halmozódik az az összeg, amelyet szintén ki kellene fizetni, de a 15 százalékos korlát miatt nem lehet azonnal érvényesíteni.

– A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy más megoldás híján a futamidőt kell növelni, mert csak így tudja az adós kifizetni a halmozódó adósságot. Ha erre nincs lehetőség, akkor a fölhalmozódott összeget a záróelszámolásnál kell egyetlen összegben, akár milliós tételben kifizetni – tette hozzá a szakember. Miután a futamidő növekedése jelentősen emelheti a visszafizetendő összeg nagyságát, a Magyar Nemzeti Bank minapi közleményében azt javasolja az árfolyamgátas ügyfeleknek, hogy aki teheti, már a kedvezményes ötéves időszak lejárta előtt vállaljon magasabb törlesztőrészletet. Fülöp Zsuzsanna, a jegybank felügyeleti hatóságának helyettes szóvivője lapunknak elmondta, azért is érdemes már most kezdeményezni a törlesztőrészlet emelését, mert így a hatvan hónap letelte után – sokaknál ez jövő tavasszal lesz esedékes – nem éri akkora traumaként a 15 százalékos növekedés az embert.

Érdemes megnézni, hosszabb futamidő esetén mennyivel nő a visszafizetendő összeg. Az Azénpénzem.hu kiszámította: ha ötmillió forintos, hatszázalékos kamatú hitelt öt év alatt törleszt az ügyfél, úgy a teljes visszafizetett összeg 5,75 millió forint. Ha ugyanezt 25 év alatt teszi meg, már 9,44 millió forintjába kerül.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 12.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »