Arcot kapott a 3700 évvel ezelőtt élt bronzkori nő, Ava

Arcot kapott a 3700 évvel ezelőtt élt bronzkori nő, Ava

Rekonstruálták egy több mint 3700 évvel ezelőtt élt bronzkori nő arcát. A nő maradványait, többek között koponyáját és fogait Skóciában, az Achavanich nevű, patkó alakú építménynél találták meg a skóciai Caithnessben, 1987-ben. 

A nő csontjait, aki az Achavanich rövidítése révén kapta az Ava nevet, Maya Hoole régész irányításával már régóta vizsgálták a kutatók. Ava földi maradványait a vele együtt talált leletekkel együtt a thursói Caithness Horizons őrzik. A bronzkori nőt szokatlan módon egy sziklába vájt üregbe temették. Ava koponyaformája is eltér a megszokottól, amiből a kutatókat arra következtetnek, hogy mesterséges koponyatorzítás révén deformálódott a feje. A szakértők úgy vélik, Ava a haragedényes kultúrához tartozó csoportok egyikéhez tartozhatott, a rövid és kerek formájú koponya ugyanis gyakori volt ezen kultúra népei között, Ava koponyája deformáltságával azonban kissé még közülük is kilóg a sorból.

A csontok felfedezése után végzett vizsgálatok eredményeiből a kutatók arra következhettek, hogy Ava egy 18-22 éves, kaukázusi nő lehetett. Az arcrekonstrukciót a Dundee Egyetemen végzett, erre a területre specializálódott Hew Morrison végezte. A művész egy antropológiai formulát használt, hogy meghatározza, hogyan nézhetett ki a hiányzó állkapocs. Az ajkak méretét a fogzománc, valamint a száj szélességének fogak pozíciójából való megmérésével lehetett meghatározni.

A művész egy hatalmas, nagyfelbontású képekből álló adatbázist használt az arcvonások rekonstruálásához. Az egyes vonásokat úgy választotta ki, hogy azok illeszkedjen a koponya anatómiájához. A vonásokat ezt követően egy arcrekonstrukciós szoftver segítségével összeillesztette.

Private Sentinel


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »