Arany Pálma a kisember drámájának

A brit rendezőlegenda, Ken Loach diadalmaskodott a cannes-i filmfesztiválon.

A nyolcvanéves Ken Loach diadalával ért véget a 69. Nemzetközi Cannes-i Filmfesztivál. A bevallása szerint utolsó alkotását készítő rendezőlegenda a brit egészségügyi rendszer erős kritikáját fogalmazta meg az Arany Pálmával díjazott Én, Daniel Blake-ben. Ezzel pályafutása második Arany Pálmáját kapta a rendező, és egy exkluzív klub tagja lett: kettőnél többször eddig még senki nem nyerte el a cannes-i fődíjat. Filmjének főhőse egy munkanélküli kisember, aki fellázad az embertelen bürokrácia ellen.

A zsűri nagydíját a kanadai fenegyerek, Xavier Dolan (It’s Only the End of the World), a legjobb rendező díját pedig megosztva kapta a román Cristian Mungiu (Graduation), valamint a magyar származású Olivier Assayas (Personal Shopper). A legjobb színésznő nagy meglepetésre a fülöp-szigeteki Jaclyn Jose (Ma’Rosa), míg a legjobb színész az iráni Sahab Hoszeini lett. Utóbbit Asghar Farhadi új filmjének (The Salesman) főszerepéért díjazták, ráadásul Farhadi megkapta a legjobb forgatókönyv díját is, ami azért volt meglepő döntés, mert a zsűri szakított az egy film, egy díj hagyománnyal.

Néhány napja már lapunk is beszámolt róla, hogy Cannes-ban minden a nők filmszakmai egyenjogúságáról szólt. Statisztikák, konferenciák szóltak arról, hogy a női filmkészítők még mindig mennyivel alárendeltebb helyzetben vannak a férfiakhoz képest, ha játékfilmrendezésről esik szó. Nos, a cannes-i játékfilmes zsűri – amelynek elnöke George Miller filmrendező volt, egyik tagja pedig a magyar Nemes Jeles László – apró gesztusokat tett az irányába, miután a zsűri díját a versenyprogram egyik női rendezője, a brit Andrea Arnold American Honey című alkotása nyerte. Az igazi meglepetés ugyanakkor Maren Ade Toni Erdmann című alkotásának teljes mellőzése volt. A német rendezőnő filmje bemutatása óta favoritja volt a rendezvénynek, így nagy megdöbbenést váltott ki, hogy végül be kellett érnie a nemzetközi filmkritikusok Fipresci-díjával. A cannes-i filmfesztivál történetében így továbbra is egyetlen alkalommal nyert Arany Pálmát női rendező: 1993-ban Jane Campion ausztrál-új-zélandi filmje, a Zongoralecke megosztva nyerte a legrangosabb elismerést.

A legjobb elsőfilmesnek járó Arany Kamera-díjat Uda Benyamina kapta a francia Divines című filmért, a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát pedig spanyol rövidfilm (Timecode) nyerte. Az életműdíjat a Négyszáz csapás gyerekszínészeként induló, idén 72 éves francia színésznek, Jean-Pierre Léaud-nak ítélték oda. Bár a játékfilmek mezőnyében idén nem volt magyar alkotás, ezúttal is díjaztak magyar alkotást Cannes-ban. Andrasev Nadja A nyalintás nesze című diplomafilmje a Cinéfondation szekcióban harmadik helyezést ért el. Ahogy a díjátadó után fogalmazott, Andrasev nem számított arra, hogy animációs filmjével díjat nyerhet a szerinte nagyon erős mezőnyben. Andrasev szereplésével tovább folytatódhat a magyar film és animáció legújabb kori nemzetközi sikertörténete.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »