Arabista professzor, Orbán barátja – ő lehet a következő köztársasági elnök

Ismét beindultak a találgatások a következő köztársasági elnök személyét illetően, miután a KDNP-s Rubovszky György véletlenül kamerák előtt mondta fideszes képviselőtársának, hogy “Viktor nem engedi”, hogy Áder János ismét induljon a címért.

 
 
Míg a sajtó nagyobb része továbbra is Balog Zoltán és Kövér Lászlót tartja az egyik fő esélyesnek, portálunk úgy tudja,
 
jelen állás szerint a pozíció várományosa Maróth Miklós
 
Széchenyi-díjas magyar klasszika-filológus, arabista, orientalista, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja és alelnöke, 2008-tól 2014-ig alelnöke. 1992 és 1999 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar dékánja.
 
Maróth neve pletykaszinten már korábban is felmerült, maga az érintett is nyilatkozott ezzel kapcsolatban a Heti Válasznak. Mint mondta, maga is hallott már híreket esetleges jelöltségéről, de hivatalos felkérést nem kapott.
 
Az Alfahír értesülései szerint Maróthot maga Orbán Viktor szeretné a Sándor-palotában látni. 
 
A miniszterelnök úgy érzi, a csúfosan megbukott Schmitt Pál és a környezetvédelmi konferenciákra járkáló, sokak által súlytalannak tartott Áder János után jól kommunikálható váltás volna a nemzetközileg ismert tudós megválasztása.
Jóbarátok
Maróth Miklós személyesen is jó kapcsolatot ápol a miniszterelnökkel: fia, Maróth Gáspár az első Fidesz-kormány idején Orbán Viktor személyes tanácsadója, 2000–2001-ben a Nemzeti Egészségügyi Tanács titkára, majd 2001 és 2003 között az Országos Népegészségügyi Program vezetője volt, jelenleg a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. igazgatóságának elnöke.
 
Orbán őt és édesapját magával viszi az összes közel-keleti útjára, és hívja olyan tárgyalásaira is, amelyek az érintett térségek képviselőivel zajlanak.
 
Szintén lényeges Maróth Miklós feleségének személye, Jeremiás Éva is. Iranista nyelvész, hosszú ideig a Nemzetközi Iranista Társaság elnöke volt. “A világ egyik vezető iranistája, ha nem az első. Ő és férje Egyiptomtól Azerbajdzsánig ismernek mindenkit” – árulta el forrásunk.
 
Orbán választása állítólag ezért is esett Maróthra: a folyamatos és egyre inkább veszélyes nemzetközi menekültválságban felbecsülhetetlen értékű a kapcsolatrendszerüket a magyar diplomácia szolgálatába állíthatná az új elnöki házaspár.
 
A szakértő ráadásul az utóbbi időben egyre nagyobb szerepet kap a kormányközeli sajtóban. A korábban a keleti nyitás mellett kiálló professzor többek közt a Pesti Srácoknak és a Magyar Időknek is hangzatos kijelentésekkel teli interjúkat adott az iszlám és a bevándorlás veszélyeiről, a muszlimok integrációjának lehetetlenségéről, és Orbán Viktor kiváló migránspolitikájáról, ami minden bizonnyal sokak számára szimpatikussá teszi a szakembert.
Pálinkás szembeszáll?

Pálinkás Józsefnek, az MTA volt elnökének és az első Orbán-kormány oktatási államtitkárának, majd miniszterének neve még 2012-ben vetődött fel Áder lehetséges utódaként. Maróthtal az őket jól ismerő forrásaink szerint legendásan rossz kapcsolatot ápolnak. 2014-ben Pálinkás helyére Lovász László matematikust választották meg az MTA új elnökének, aki egyes hírek szerint egyértelműen a volt elnök embere. Forrásaink elmondása szerint bár a világ egyik legnagyobb matematikusáról van szó, intézményvezetői képességei nem a legjobbak, a rossz nyelvek szerint Pálinkás épp ezért lobbizott mellette, hiszen így a háttérből valójában még mindig ő irányítja az akadémiát. Lovász az MTA elnökválasztásán épp Maróth Miklóst előzte meg.
 
Úgy tudjuk, Maróth esetleges államfői kinevezésének hallatán Pálinkás “beizzította a kapcsolatait”, ugyanis ő szeretne lenni a következő köztársasági elnök. Hogy Orbán Viktor álláspontja megváltoztatható-e az ügyben, az erősen kérdéses, tény ugyanakkor, hogy Pálinkás kiváló kapcsolatot ápol több fideszes vezetővel, köztük Lázár Jánossal is.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »