Április 4-től ismét hajókázás vár az idepofátlankodó ingyenélőkre

Április 4-én indul a migránsok visszatoloncolása a görög égei-tengeri szigetekről Törökországba, és azt az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex fogja végrehajtani – közölte csütörtökön egy görög kormánytisztviselő.

Jorgosz Kiricisz, a menekültkérdéssel foglalkozó görög válságstáb szóvivője elmondta, hogy az Európai Unió és Ankara közötti egyezmény értelmében először azokat a "menekülteket" toloncolják vissza Törökországba, akik nem nyújtottak be menedékkérelmet, amíg Görögországban tartózkodtak.

Korábban Kiricisz bejelentette, hogy a kormány 30 ezer férőhellyel bővíti a menekültszállások befogadóképességét a következő 20 napban olyan migránsoknak, akik önkéntesen hagyják el a görög-macedón határon és Athén kikötője, Píreusz mellett létesített táborhelyeiket.

A görög válságstáb szóvivője elmondta, hogy az EU-török megállapodás görögországi hatálybalépéséhez szükséges törvénymódosításokat jövő hét szerdán terjesztik a törvényhozás elé.

A múlt héten Brüsszelben megkötött uniós-török megállapodás célja, hogy gyorsított eljárással döntsenek a Görögország területére újonnan érkező migránsok státusáról. A visszautasított menedékkérőket Törökországba toloncolják vissza. A görög hatóságok döntése megfellebbezhető.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »