Április 2. – Az autizmus világnapja – Ragyogjon kéken!

Április 2. – Az autizmus világnapja – Ragyogjon kéken!

Arad is csatlakozik azokhoz az európai nagyvárosokhoz, melyekben április 2-án megemlékeznek Az autizmus világnapjáról. A dátumot az ENSZ jelölte ki még 2007. december 18-án, abból a célból, hogy a tagállamok közreműködésével ráirányítsa a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra, mely a Földön tízmillió embert érint. Az ENSZ az akkor elfogadott 62/139-es határozatában arra kérte fel az államokat, hogy tegyenek konkrét lépéseket azért, hogy a rendellenességet minél szélesebb körben megismerjék a közösségeikben.

A világnap alkalmából az Arad Megyei Gyermekvédelmi és Szociális Főigazgatóság (DGASPC) különféle rendezvényeket szervez, kezdve április elsejétől (péntek) 10 órától, amikor az intézmény székházában szeminárium indul az autista gyermekek társadalomba való beilleszkedésével kapcsolatban. Az eseményen többek között érdekelt szülők és terapeuták vesznek részt. 20 órakor, csatlakozva a Ragyogjon Kéken! (Light It Up Blue!) kampányhoz, kékre világítják a Városháza épületét. Április 2-án, szombaton 19 órai kezdettel zumba-bemutató zajlik a Városháza előtti platón, utána hélium-léggömböket eresztenek magasba, majd az épület díszkivilágítása újra kék fényre vált.

Április 4-én, hétfőn az autista spektrum zavarban küszködő személyek és azok családjainak számára működtetett aradi központ (Baba Novac u., 15D) 9–16 óra között megnyitja a kapuit a nagyközönség előtt. Az intézmény szakemberei igyekeznek felvilágosítani, útbaigazítást nyújtani mindazoknak, akik a családban autista személyt gondoznak vagy valamilyen szinten érdekeltek a témában.

A világnap körüli időszakban egyébként a gyermekvédelmi főigazgatóságon különféle foglalkozások, beszélgetések zajlanak, szakembereik tanintézményekben tartanak előadásokat stb.

A szervezők rendezvényeikkel igyekeznek felhívni a közvélemény figyelmét az autisták helyzetére, úgymond, láthatóvá szeretnék tenni az autista gyermekeket, mivel úgy gondolják, az embereknek még a jelenlegi információáradat mellett is csak nagyon kevés fogalmuk van a rendellenességről. Egy új tanulmány (National Statistics Report) értelmében a gyermekek körében az utóbbi időben gyakrabban terjed az autizmus, mint például a Down-kór, a rák, a cukorbetegség vagy az AIDS.
A megyei gyermekvédelmi igazgatóság nyilvántartásában (Arad megyei szinten) összesen 168 autista személy szerepel, ezek közül 18 gyermeket járatnak rendszeresen különféle terápiára. A hivatalos adatok azonban rendszerint nem fedik a teljes valóságot. A terápiára szorulók száma a szakemberek szerint ennél jóval magasabb.

Sólya Emília
nyugatijelen.com


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »