Apollón kegyes volt: fellobbant az olimpiai láng

Apollón kegyes volt: fellobbant az olimpiai láng

„Apollón, a Nap és a fény istene, küldd sugaraidat és gyújtsd meg a fáklyát a vendégszerető városnak, Riónak” – ezen szavak kíséretében gyújtotta meg a „papnő”, Katerina Lehu színésznő csütörtök délben az idei nyári olimpia lángját Héra istennő 2600 éves temploma előtt, hogy utána átadja a fáklyát a váltófutás első tagjának, Elefteriosz Petruniasz görög tornásznak.

olilang523_b

A görögországi Olümpiában tartott ceremónián a hagyományoknak megfelelően korhű, ókori jelmezbe öltözve, a Nap sugaraival, fém parabolatükör segítségével lobbantotta fel az ötkarikás játékok szimbólumát. A láng azt a legendát testesíti meg, amely szerint Prométheusz ellopta a tüzet Zeusztól az emberek számára.

A fáklyaváltó viszont már a modernkori olimpiák hozadéka, hiszen először épp nyolcvan évvel ezelőtt, a berlini játékok előtt vitték kézről kézre a lángot Olümpiától a házigazda városig. Az idei görögországi váltófutás után a fáklya jövő szerdán érkezik meg Athénba, a régi Olimpiai Stadionba, ahol átadják azt az első dél-amerikai olimpiai játékok szervezőinek. Brazíliában május 3-án kezdődik a váltófutás – amely 329 várost érint és 12 ezer tagja lesz –, hogy az augusztus 5-i megnyitón a staféta utolsó tagja fellobbantsa a záróünnepségig égő lángot Rio de Janeiróban.

Az MTI beszámolója szerint a csütörtöki ünnepségen részt vett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Thomas Bach is, akit úgy fogalmazott: bár Brazília manapság nehézségekkel küzd, a láng időtlenül emlékeztet arra, hogy mindannyian az emberiség részei vagyunk. „A Rio de Janeiró-i olimpia az emberi szellem látványos megnyilvánulása lesz. Mindössze néhány hét múlva a brazil emberek lelkesen üdvözlik majd a világot, és lenyűgöznek bennünket életszeretetükkel és szenvedélyes sportszeretetükkel” – tette hozzá a német sportdiplomata.

Az augusztus 5–21. között esedékes nyári olimpián 206 ország több mint tízezer versenyzője összesen 42 sportágban küzd a 306 érem egyikéért. Miközben Magyarország már most 118 kvótát szerzett, addig Románia még csak 65-nél tart, és már csak birkózásban, evezésben, kajak-kenuban, asztaliteniszben és teniszben bővítheti küldöttségét.

Romániai oldalon a legnagyobb kudarcnak kétségkívül a női tornászválogatott elbukott kvalifikációja számít, de eddig az evezősök és a kajak-kenusok is várakozáson alul teljesítettek. Mindeközben az anyaországi sportélet talán a lólengés klasszisát, Berki Krisztiánt, valamint a női és a férfi kézilabda-válogatottat hiányolja majd leginkább a riói seregszemléről.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »