Anyák kálváriája az Emmi előtt

Anyák kálváriája az Emmi előtt

Magyarországon majdnem minden második gyermek szegénységben él – állítják jogvédők. Sokan közülük pedig azért kerülnek állami gondozásba, mert szüleik nem tudnak megfelelő lakhatást biztosítani. A TASZ és a Város Mindenkié csoport ezért petícióban követeli az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy vessen véget ennek a gyakorlatnak, egyetlen gyermeket se emeljenek ki azért a családból, mert szülei szegények.

„2015. január 4-én megszületett a kisfiam, és nem vihettem haza a kórházból, mert a gyermekjóléti nem találta megfelelőnek a lakást. A családok átmeneti otthonába mentünk, ahol fél évet voltunk.” – Anyák mesélték el kálváriájukat az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt. Jogvédők szerint gyermekek ezrei kerülnek még mindig állami gondozásba csak azért, mert szüleik szegények.

„Rengeteg családot azért szakítanak szét, mert a család nagyon szegény. Benne van a törvényben, a gyermekvédelmi törvényben, hogy nem szabad azért szétszakítani a családokat, mert a család szegény” – emelte ki Boros Ilona, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza.

Az egyik fővárosi általános iskola 160 diákjának fele jogosult ingyenes étkezésre. „Az a család, amely föl-le hintázik, ha van pénz, elkölti »fényekre«, sokszor nincs, akkor lecsúszik mélyre, ott a gyerek nem tapasztal ritmust, nem tapasztal jövőképet, nem tapasztal tervezést, és ez bizony az ő egész életére ki fog hatni. Mert ő sem fogja tudni később mindezt megvalósítani” – magyarázta a Vörösmarty Mihály Általános Iskola intézményvezetője, Rakó József.

„3-4 ezer gyermeknek adunk enni minden nap. Jellemző az iskolákból olyan jelzés, hogy éhesen vagy éhezve érkeznek gyermekek, ezért ájulnak el, nap mint nap találkozunk ilyen problémákkal. A szakértők szerint Magyarországon mintegy 400 ezer főre tehető azon mélyszegénységben élő gyermekek száma, akik hasonló problémákkal küzdenek” – hívta fel a figyelmet Ónodi István lelkész.

A KSH sajtótájékoztatón keretében adott tájékoztatást az októberben induló kis népszámlálásról. 440 ezer háztartást keresnek fel a kérdezőbiztosok. Sok más mellett a lakáshelyzetet és a társadalmi rétegződést is felmérik, de a gyermekszegénységet külön nem vizsgálják.

„A mikrocenzus vizsgálatából ezekre a kérdésekre nem fogunk tudni válaszolni, a KSH-nak vannak állandó felvételi, amikkel mérni tudjuk az ország népességének a jövedelmi helyzetét, a gyerekszegénység az egy külön témakör, a mérése nehéz, ezért vannak eltérő vélemények a szakértők között a magyarországi gyermekszegénység mértékéről” – közölte Németh Zsolt elnökhelyettes.

A jogvédők azt mondták: ma már a magyar gyermekek 42 százaléka él szegénységben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »