Anyagilag is kaszált Portugália

Anyagilag is kaszált Portugália

Pénzügyileg is kaszált Portugália az Eb-győzelemmel: átszámítva nyolcmilliárd forintot kap az Európa-bajnoki címért. Elemzők szerint a sikeres Eb-szereplés jól jön a portugál gazdaságnak is, amely az elmúlt években súlyos válságon ment keresztül.

Még ennél is jelentősebb azonban az az ingyenreklám, amelyet a dél-európai ország kapott szerte a világon a sikeres Eb-szereplés miatt, ez ugyanis tovább növelheti a turizmus bevételeit. Az idegenforgalom már eddig is a portugál gazdaság egyik fontos pillére volt: tavaly rekordszámú, tízmillió külföldi turista látogatott az országba, így ma már ez a szektor adja a GDP tíz százalékát.

A bevételekre már csak azért is szüksége van Portugáliának, mert 2011-ben az ország majdnem csődbe ment. Ennek elkerülésére 78 milliárd eurós hitelt kellett felvennie az IMF-től és az EU-tól, cserébe azonban kőkemény megszorításokra és nagy ívű privatizációra kényszerült.  

Elemzők azt remélik, hogy a mostani siker hangulatjavítóként is hat majd, egybekovácsolja a társadalmat, és így segíti a gazdasági kilábalást.       

Portugália mellett az UEFA is igen jól járt az Eb-vel, hiszen a megnövekedett csapatlétszám miatt nőttek például a televíziós jogdíjakból származó bevételek is. Az Európai Labdarúgó-szövetségnek átszámítva összesen 600 milliárd forintos bevételt hozott a torna, a nyeresége pedig meghaladja a 260 milliárd forintot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »