António Guterrest választották az ENSZ főtitkárává

A csütörtöki döntés előrelátható volt, Guterrest ugyanis a múlt héten az ENSZ 15 tagú Biztonsági Tanácsa (BT) egyhangúlag jelölte a mandátumának lejárta után távozó dél-koreai Ban Ki Mun főtitkár helyére.

 

Az ENSZ-ben tartott első sajtótájékoztatóján António Guterres hangsúlyozta azt is, hogy egyaránt „nagyon határozottan kell harcolni” a terrorista csoportok, a szélsőséges erőszak, valamint a populizmus és az idegengyűlölet megnyilvánulásai ellen.

 

A 67 esztendős volt portugál kormányfő – a portugál politika egyik legelismertebb alakja, aki az 1974-es szegfűs forradalom idején kezdett politizálni a baloldalon – jó ismerője a világszervezet munkájának és apparátusának is. 1995 és 2005 között ugyanis az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát irányította, ráadásul egy különösen nehéz időszakban, amelyet elemzők és politikusok egyaránt a második világháború utáni évtizedek legnagyobb menekült- és humanitárius válságával jellemeznek.

 

Guterres iránt nagyok a várakozások a világszervezetben. Ban Ki Munt ugyanis a világszervezet egyes – egyelőre nevüket nem vállaló – tisztségviselői gyenge főtitkárnak tartották, aki nem volt képes erélyesen fellépni a világ jelenleg pusztító komoly válságainak megoldása, de legalábbis enyhítése érdekében. Az új főtitkártól érdemleges kezdeményezéseket várnak például a szíriai, a jemeni, vagy a dél-szudáni helyzet rendezését illetően.

 

Guterres már a múlt héten – miután a BT jelölte – Lisszabonban azt fejtegette, hogy ENSZ-főtitkárként a „legelesettebbeket”, valamint „a konfliktusok és a terrorizmus áldozatait” szeretné szolgálni.

 

Csütörtökön délelőtt, a megválasztása után tartott első sajtóértekezletén az ENSZ-székházban máris konkrét kezdeményezéssel rukkolt elő: felszólította a nagyhatalmakat, hogy emelkedjenek felül a nézetkülönbségeiken és megosztottságaikon Szíria ügyében.

 

ENSZ-FŐTITKÁROK

1946–1952 Trygve Lie (norvég)1953–1961 Dag Hammarskjöld (svéd)1961–1971 U Thant (burmai)1972–1981 Kurt Waldheim (osztrák)1982-1991 Javier Pérez de Cuéllar (perui)1992-1996 Butrosz Butrosz-Gáli (egyiptom)1997–2006 Kofi Annan (ghánai)2007–2016 Pan Gimun (dél-koreai)2017–2021 António Guterres (portugál)

 

MTI , vs.hu
kép: wordpress.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »