Antidogma – Samu bácsi rossz bőrben

Kína a napokban ismét közzétette az emberi jogok egyesült államokbeli állapotára vonatkozó éves jelentését.

 válaszul az amerikai külügyminisztérium néhány nappal korábban nyilvánosságra hozott ugyancsak szokásos jelentésére, amely az emberi jogok helyzetét taglalja a különböző országokban. A kínai kormány információs irodája által összeállított dokumentum szerint az USA változatlanul az emberi jogok bírájának szerepében tetszeleg. „Meglóbálva az »emberi jogok« husángját, ujjal mutogat sok más ország emberi jogi helyzetére, és anélkül vádaskodik, hogy számot vetne a saját súlyos emberi jogi problémáival”, olvasható benne. „A népessége által hallott lövöldözésekkel, amelyekhez a Szabadságszobor, a hátrányos faji megkülönböztetés súlyosbodása és a pénzpolitika uralta választások bohózata szolgáltat dekorációt, az emberi jogok önjelölt védelmezője a saját tetteivel illusztrálta emberi jogainak »mítoszát«.” A jelentés alapján konkrét tények bizonyítják, hogy tavaly is tovább romlott az emberi jogok helyzete az Egyesült Államokban, különösen azok néhány fontos aspektusa tekintetében.

A fogvatartottak összlakossághoz viszonyított aránya alapján az USA a második helyet fogalja el a világon a százezer lakosra jutó 693 börtönlakóval. 2014-ben több mint 2 millió 200 ezer amerikai állampolgár raboskodott a „szabadság hazájának” börtöneiben, miközben a börtönviseltek száma elérte a 70 milliót (!), vagyis a felnőtt lakosság egyharmada büntetett előéletű, állítja a jelentés médiainformációkra hivatkozva. Változatlanul nagy a lőfegyverekkel elkövetett bűncselekmények száma. Tavaly majdnem 60 ezer ilyen típusú erőszakos incidenst – köztük 385 ún. tömeges lövöldözést – regisztráltak az Egyesült Államokban, amelyek összesen több mint 15 ezer halottat és több mint 30 ezer sérültet eredményeztek, idézi a jelentés a fegyveres erőszakot dokumentáló amerikai adatbank (Gun Violence Archive) számait.

Tavaly tovább növekedett a társadalmi polarizáció az Egyesült Államokban. A teljes munkaidőben foglalkoztatott felnőttek aránya a legalacsonyabb szintre esett 1983 óta, a jövedelmi különbségek tovább mélyültek, a középosztály mérete csökkent, az alsóbb osztályok életkörülményei romlottak, szemlézi a jelentés a tekintélyes Gallup Szervezet egyik felmérését, amely szerint az utóbbi évtizedben tíz százalékkal csökkent a magukat közép­osztálybelieknek tartó amerikaiak száma. „Ez a csökkenés azt jelzi, hogy 25 millió személy gazdaságilag súlyosabb helyzetbe került az Egyesült Államokban.” Ráadásul minden hetedik amerikai, vagyis 45 millió személy él mélyszegénységben, idézi a jelentés a Daily Mailt, és csaknem 7 millió gyerek szenved „táplálkozási bizonytalanságban”.

2016-ban tovább romlottak a fajok közötti kapcsolatok az Egyesült Államokban. A Washington Post egyik internetes cikke szerint az amerikai feketéknek a fehéreknél két és félszer nagyobb esélyük van arra, hogy a rendőrök rájuk lőnek és ennek következtében az életüket vesztik. A fegyvertelen feketékre ötször nagyobb valószínűséggel nyitnak tüzet a rendőrök, mint a fegyvertelen fehérekre. A feketék és a fehérek bérezésében mutatkozó eltérés az utóbbi negyven év legnagyobb aránytalanságát mutatja a feketék hátrányára, állítja a kínai jelentés, noha a faji diszkriminációt szigorúan elítéli az ENSZ is, amelynek Emberi Jogi Tanácsa által az idén januárban végzett felmérés megállapítja, hogy az Egyesült Államok súlyos faji problémákkal küszködik, mindenekelőtt a gyarmati történelem, a rabszolgaság, a faji elkülönülés és függés, a faji terrorizmus és a faji egyenlőtlenségek jelentette kihívásokkal.

Hírdetés

Az amerikai demokrácia képmutató mivoltát tökéletesen jellemezte a hazugságokkal, bohóckodással és pénzzel teli tavalyi elnökválasztás, amelyen a választópolgárok mindössze 55 százaléka vett részt (az utóbbi 20 évben ez volt a legalacsonyabb részvételi arány), de amely mégis a történelem legköltségesebb választásának bizonyult, és csaknem 7 milliárd dollárt emésztett fel, vagyis többet, mint az ország teljes évi takarmányfogyasztása. Ugyanakkor annak következtében, hogy a kampány során az amerikai média szisztematikusan megszegte az objektivitás és pártatlanság követelményét, sérültek az állampolgárok alapvető politikai jogai.

Mindennek a tetejébe „az USA rendszeresen lábbal tiporta az emberi jogokat más országokban, és szándékosan lemészárolt ártatlanokat”, állítja a kínai dokumentum. 2014. augusztus 8. és 2016. december 19. között az amerikai légierő 7258 légi támadást hajtott végre Irakban és 5828-at Szíriában, amelyek az előbbi országban 4568, az utóbbiban pedig 6127 polgári áldozatot követeltek. Eközben a különböző amerikai hírszerző szolgálatok fokozták külföldi felderítő és lehallgató tevékenységüket, amelyek célpontjai idegen országok vezetői, diplomatái és egyszerű állampolgárai. 2016-ban a CIA beruházásokat eszközölt a legnagyobb közösségi hálózatokba (Face­book, Twitter, Instagram stb.), az NSA megfigyelő programjai pedig „ráálltak” a Nemzetközi Valutaalapra, a Világbankra és a világ legalább 38 országára.

Az Egyesült Államok egyébként nemcsak mentálisan és morálisan került lejtőre, hanem fizikailag is. Ezt nem a kínaiak mondják, bár nyilván ők is tudják, hanem maguk az amerikaiak, konkrétan a helyi építőmérnökök szervezetének (ASCE) a szakértői, akik az ország infrastruktúrájáról készített legutóbbi állapotfelmérő jelentésükben megállapítják, hogy a hidak, utak, repülőterek és más létfontosságú létesítmények közel állnak a „lepusztuláshoz”, és a következő évtizedben több mint 4500 milliárd dollárnyi beruházásra lenne szükség a folyamat megállításához. (U.S. gets a near-failing grade for its infrastructure, marketwatch.com, 2017. március 11.)

Mindez a Reagan elnöksége alatt kezdődő és az utódai regnálásának idején beteljesedett neokon hatalomátvétel, nyomában pedig a szüntelen háborúskodás és a drasztikusan túlméretezett katonai költségvetés következménye. Izrael azonban a jelek szerint minden pénzt megér az amerikaiaknak, és a bankóprésnek hála, nyakló nélkül költenek is rá, akár a saját kényelmük rovására is. Lefogadható, hogy ezen Trump sem fog változtatni. Hacsak nem akar Kennedy sorsára jutni.

Gazdag István – www.demokrata.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »