Anne nagyon nem érti

“Ha Orbán Viktor komolyan eredményeket akarna elérni, akkor mainstream európai fórumokon próbálna meg egyezségre jutni a befolyásosabb nemzetekkel – ezt mondta Anne Applebaum, a Washington Post publicistája, a kelet-európai térség szakértője a 444.hu-nak adott interjúban.

A Pulitzer-díjas újságíróval még a brüsszeli merényletek előtt készített interjút a 444.hu. Applebaum a menekültválsággal kapcsolatos magyar politikáról azt mondta, „katasztrofális döntés volt a visegrádi országok részéről, hogy megpróbáltak egységesen fellépni a mainstreammel szemben”. Szerinte ennek nagyon rossz üzenete van a nyugati országok felé, a visegrádi országok ugyanis „azt a benyomást keltik nyugaton, hogy ez így egyben Kelet-Európa: egy rasszista csoportosulás, akiről azt hitte a Nyugat, hogy sikerült integrálni, de itt a bizonyíték, hogy nem”.

Applebaum szerint ha a magyar kormányfő komolyan eredményeket akarna elérni, akkor „mainstream európai fórumokon próbálna meg egyezségre jutni a befolyásosabb nemzetekkel. A franciák, és különösen a britek sok mindenben egyetértenek azzal, amit a V4 országok közvetítenek; mégsem látni, hogy a magyar vagy a lengyel miniszterelnök mondjuk Cameronon keresztül próbálna meg eredményeket elérni. Ehelyett ülnek a sarokban.”

„Mindenki látja, hogy Orbán csak megjátssza magát és egyedül a népszerűség érdekli” – fogalmazott Anne Applebaum. Szerinte a V4-ekkel való nevetséges összeállás és a népszavazási kezdeményezés mind csak porhintés. „Nem tudok másra gondolni, mint hogy Orbán Magyarországon népszerű ezzel a politikával, mert így Közép-Európa vezetőjének tűnhet. De nyugaton már mindenki gyanakvó vele szemben. Számomra nagyobb rejtély, miért mennek bele a lengyelek” – fogalmazott. (…)”


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »