Ankara nem hagyja abba az EU fenyegetését

Ankara kész módosítani terroristaellenes jogszabályait, de csak akkor, ha ezek a változtatások nem fogják akadályozni az országnak a terrorizmus elleni küzdelmét, és ha a török állampolgárok számára szavatolják a vízummentes beutazást az Európai Unió területére – jelentette ki csütörtökön Törökország EU-nagykövete.

Selim Yenel az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában úgy fogalmazott: „Nagyon nehéz megváltoztatni a törvénykezést, de nem zárkózunk el teljesen”. Hozzátette: mindaddig, amíg az effajta módosítások nem csorbítják a terrorizmus elleni harcot, lehet szó bizonyos megfogalmazásbeli változtatásokról.

A menekültválság kezeléséről kötött EU–Törökország megállapodásban az EU vállalta, hogy felgyorsítja a vízumkötelezettség megszüntetését célzó, 2013-ban elkezdett folyamatot. A vízummentességhez azonban a török félnek 72 feltételt kell teljesítenie, a többi között módosítania kell a terrorizmus elleni küzdelemről szóló jogszabályokat, ezt azonban Ankara eddig elutasította. Az eredeti tervek szerint júliusban vezették volna be a török állampolgárok szabad beutazását lehetővé tevő rendelkezést.

A múlt havi törökországi sikertelen puccskísérlet nyomán rengeteg embert, így újságírókat és egyetemi tanárokat is őrizetbe vettek éppen a „terrorizmus” elleni fellépés ürügyén. Az unió szervezet számára ezért most különösen fontos, hogy Ankara változtassa meg a „terrorizmus” definícióját, hogy ne lehessen ennek alapján visszaélni a hatályos jogszabályokkal, például akadémikusokat, újságírókat letartóztatni.

Csakhogy az utóbbi időben Ankara is bekeményített. Ömer Celik, az európai uniós ügyek török minisztere kedden arra figyelmeztette Brüsszelt: felfüggeszti a menekültügyi egyezmény végrehajtását, amennyiben az unió nem közöl időpontot a vízumkötelezettség megszüntetésére. Recep Tayyip Erdogan török elnök a Le Monde című francia lapnak korábban maga is jelezte: semmissé válik a menekültügyi megállapodás, ha az EU nem teljesíti az abból fakadó kötelezettségét, nevezetesen a vízummentesség megadását a török állampolgároknak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »