Ankara ne is álmodozzon a feltételek teljesüléséig?

Ankara ne is álmodozzon a feltételek teljesüléséig?

Törökország csak akkor kaphatja meg a vízummentességet, ha teljesíti az Európai Unió összes feltételét – erősítette meg a német kancellár azt követően, hogy megbeszélést folytatott a török elnökkel. Recep Tayyip Erdogan ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy hazája fogadta be a legtöbb menekültet, amihez nem kapott megfelelő támogatást.

A főszerben Daniel Craig, aki nemcsak James Bond, hanem a taposóaknák és a háborús robbanóanyagok elleni küzdelem nagykövete is. Ebben a minőségében szólalt fel az első Humanitárius Világ-csúcstalálkozón.

„Továbbra is túl sok országban dúl a háború. Ezért nem feledkezhetünk meg a rengeteg föl nem robbant aknáról és robbanószerről, amely a városi és falusi környezetben azután is veszélyt jelent, hogy a béke már rég megköttetett. Évente minden 15-20 ezer embert ölnek meg az aknák” – jelentette ki a brit színész.

A csúcstalálkozón a német kancellár azt ígérte, hogy Németország ezután többet költ humanitárius segélyezésre. Angela Merkel nehezményezte, hogy a humanitárius válságok megoldása érdekében vállalt kötelezettségeit általában senki sem teljesíti. A török államfő a konferencia elnöklőjeként ostorozta a világot.

„Törökország a világon a legtöbb menekültet befogadó ország. Másrészről Törökország ehhez nem kapta meg a szükséges hozzájárulást a nemzetközi közösségtől. Ezért azt várjuk, hogy a menekültüggyel kapcsolatos terheket tisztességesen osszák el” – fogalmazott Recep Tayyip Erdogan.

A német kancellár külön is találkozott a török elnökkel, akit a találkozó után a szabadságjogok törökországi megsértése miatt bírált. Angela Merkel hangsúlyozta, hogy a török állampolgárok csak akkor kapnak vízumot, ha Ankara teljesít minden feltételt.

„Világossá tettem, hogy a vízummentesség a 72 pont teljesítésétől függ, amit nem mostanában fogalmaztunk meg, hanem 2013-ban fogadta el az Európai Unió. Minden kritériumot teljesíteni kell a vízum eltörléséhez, és ez nem történik meg, hogyha az elkövetkező hetekben nem módosítják a terrorellenes törvényt” – emelte ki Angela Merkel.

A törökök elutasítják a terrorellenes törvény módosítását, szerintük ugyanis az EU ezt utólag vette be a követelmények közé. A Nyugat viszont attól tart, hogy a törökök ezt a törvényt a jelenlegi formájában az ellenzék ellehetetlenítésére használják fel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »