Ángyán professzor elemzése szerint…

olyanok nyerték az állami földeket, akik az árveréseken részt sem vehettek volna

Fejér megyében sok településen nem jutottak földhöz az állami földárveréseken olyan gazdák, akik ott helyben élnek, vettek viszont földet 50-100 kilométerre élő városiak, akik a kormány saját szabályai szerint részt sem vehettek volna az árveréseken. Az árverések eredményeinek elemzéséből azért az kiderül, hogy felcsútiak vették a legtöbb földet a megyében.

Szinte minden megvalósult abból, amit az állami földárverések kritikusai előre jeleztek, abból pedig alig valami, amivel a kormány hirdette a földprivatizációt – ez a kép látszik kirajzolódni abból az elemzésből, amit Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkár készített a Fejér megyei földárverések eredményeiről.

A folytatás, illetve a teljes cikk hozzászólásokkal elérhető ITT

Emlékeztető: „A termőföld, az ivóvíz megőrzése és az élelmiszer-termelő képesség fenntartása az erőforrások szűkössé válásával ma már nemzetbiztonsági ügy, egyre inkább stratégiai fontosságúvá válik, emellett spekulációs célú befektetések célpontjává is lett. Európában a termőföld iránti hajsza fő hajtóereje a területalapú agrártámogatás rendszere, valamint a nyugat-európai és a kelet-európai termőföldárak közötti óriási különbség.” (Részlet az Országvesztés törvényesített földrablással című írásból) A termőföldet meg sem kell művelni, 2020-ig akkor is jár rá a 70 ezer forint/év/hektár uniós támogatás! Ráadásul a vízhez, az egészségügyhöz és a nyugdíjhoz hasonlóan a termőföld sincs alkotmányos védelem alatt! 


Forrás:sokkaljobb.hu
Tovább a cikkre »