Ángyán József kilép a Professzorok Batthyány Köréből

Ángyán József kilép a Professzorok Batthyány Köréből

Elege lett az Orbán-kormány valamikori földművelésügyi államtitkárának abból, hogy a szervezet egy „megdöbbentően szervilis” sajtónyilatkozatot adott ki az októberi népszavazással kapcsolatban.

Levélben jelentette be kilépését a Professzorok Batthyány Köre (PBK) elnökének és tagságnak Ángyán József – írta a Magyar Narancs, amely megszerezte a politikus levelét.

A PBK eredeti közleménye így hangzott:

„Tudta?
Tudta-e, hogy az Európai Unió felelőtlen politikusai a népvándorlás kezelésében elkövetett balfogásaik terhét akarják szétteríteni egész Európán? Tudta-e, hogy ezt hatalmuk jogilag kétes kiterjesztésével próbálják elérni? Tudta-e, hogy Európa védelmében eddig Magyarország tette a legtöbbet? Tudja-e, hogy a magyar példán egyre több európai polgár bátorodik fel és tér észhez? Hogy a mi népszavazásunk döntően befolyásolhatja a tagállamok és az EU központjának jövőbeli viszonyát? Tudja-e, hogy Magyarország és egész Közép-Európa önvédelmi ösztöne a keleti inváziókkal szemben évszázadok alatt alakult ki, és ennek elfojtása mindig is végzetes következményekkel járhatott volna? Legyen tisztában vele, hogy a népvándorlással szembeni kemény fellépés és a kampánykérdésekbe ágyazott leegyszerűsítő állítások ellenére az igazi menekültek befogadásra találnak Magyarországon! A kampány bizonyosan nem találkozik mindenki ízlésével, de ettől tekintsünk el!
Értsük meg, hogy a részvétel a népszavazásban sorsdöntő jelentőségű, és a helyes válasz: NEM!”

Ángyán János minderre így reagált:

„Tisztelt Elnök Úr! Kedves Professzortársak!

Egy erdélyi családi pihenésről hazatérve most olvastam az októberi népszavazással kapcsolatos belső vitát és az ennek ‘eredményeként’ megszületett – számomra megdöbbentően szervilis, a megítélésem szerint önző és a keresztény értékrendtől messze távol álló (t.i. aki egy szűk, bennfentes kört gazdagítva fizet, legyen bár haramia, jöhet, de a többi, menekülő nyomorultból nem kérünk) kormányzati álláspontra valamint az ezt közvetítő ostoba és hazug propagandára is rálicitáló, csúsztatásokat és féligazságokat tartalmazó – sajtónyilatkozatot. Ez megerősítette azt a régóta érlelődő elhatározásomat, hogy a világról és benne a felelős értelmiség feladatairól alkotott, egymástól egyre távolodó, mára már paradigmatikusan eltérő véleményünk okán – szomorúan reménytelennek látván és feladván az ezzel kapcsolatos belső vitát – kilépek a Professzorok Batthyány Köréből. Kérem ezért Elnök Urat, hogy nevemet a PBK tagjainak sorából haladéktalanul töröltetni szíveskedjék.

A kezdeti közös hiteket, reményeket és szép emlékeket is hordozó, együtt töltött évekért köszönetet mondva, a PBK-nak – mint magát felelős keresztény, nemzeti értelmiségi tömörülésként meghatározó körnek – valamint tagjainak személy szerint is eszmélést és sok sikert kívánva, búcsúzó üdvözlettel:

Ángyán József”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »