Angol kiesés: történelmi csapás, Hodgson távozik

Angol kiesés: történelmi csapás, Hodgson távozik

Lemondott posztjáról Roy Hodgson, az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, miután csapata 2-1-re kikapott Izlandtól a franciaországi Európa-bajnokság hétfő esti nyolcaddöntőjében. A sajtó történelmi bukásról ír.

Élő Eb-hírfolyam egész nap ITT

A 68 éves edző, Roy Hodgson szerződése lejárt, miután az angolok kiestek az Európa-bajnokságról, de a közelmúltban kijelentette, hogy szívesen maradna a posztján. A nizzai mérkőzés után azonban változtatott álláspontján.

„Szerettem volna még két évig maradni, azonban gyakorlatias ember lévén tudom, hogy eredménykényszerben vagyunk. Most van itt az ideje, hogy átadjam a helyemet valaki másnak, hogy felügyelje ennek a fiatal, sikeréhes és rendkívül tehetséges játékosokból álló társaságnak a fejlődését. Fantasztikusak voltak, mindent megtettek, amit kértem tőlük” – mondta Hodgson.
All Goals – England 1-2 Iceland – 27-06-2016 by endrit-preniqi

Az angol szövetség (FA) vezetői hétfő esti közleményükben kifejtették: csalódottak a kiesés miatt, és támogatják Roy Hodgson döntését, vagyis elfogadják a lemondását. Greg Dyke, az FA elnöke már korábban kijelentette, hogy a tapasztalt tréner csak akkor folytathatja a munkát, ha legalább a negyeddöntőig eljut csapatával a kontinenstornán.

Anglia százszázalékos teljesítménnyel jutott ki az Európa-bajnokságra, amelynek csoportkörében Oroszországgal 1-1-es, Szlovákiával 0-0-s döntetlent játszott, Walest pedig 2-1-re legyőzte.

Hodgson irányításával 2012 óta 56 mérkőzést játszott a válogatott, ebből csak nyolcat veszített el.

A sajtótól megkapja a magáét

A brit szakújságírók egyöntetűen Anglia futballtörténetének legnagyobb kudarcaként jellemzik a franciaországi Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében Izlandtól elszenvedett hétfő esti 2-1-es vereséget. A szigetországi média nem fogta vissza magát kedden, a szalagcímek szerint a vereség nemcsak „szégyenletes”, hanem egyenesen „megalázó”. Tudósításában több szakíró is párhuzamot vont az 1950-es világbajnoksággal, amelyen Anglia bombameglepetésre 1-0-ra kikapott az Egyesült Államok csapatától, de a nizzai eredményt a legtöbben még ennél is katasztrofálisabbnak tartják. „Ez Anglia történetének legmegalázóbb éjszakája volt a nemzetközi porondon. Sokkal rosszabb, mint az 1950-es vereség Belo Horizontéban” – írta Paul Hayward a The Telegraph-ban. „A nizzai kudarc sokkal nagyobb trauma, mert abban a korszakban jött, amikor a Premier League már globális iparág.”

A The Guardian szakírója, Daniel Taylor ugyancsak az 1950-es vereséghez hasonlította a hétfőit és úgy vélte: ezek után alaposan megkérdőjelezhető, hogy Anglia még mindig a nagyágyúk közé sorolandó-e a világ futballjában.

A Daily Mail újságírója, Martin Samuel földrengésként jellemezte a kudarcot, és szerinte Roy Hodgsont valószínűleg már azután meneszteni kellett volna a szövetségi kapitányi posztról, hogy a csapat már a csoportszakaszt követően búcsúzott a 2014-es világbajnokságtól. „Micsoda elvesztegetett idő volt ez az elmúlt két év – fogalmazott. – Hodgson két éve sem volt a megfelelő ember a posztra, és most sem az.”

Nincs terv, fényűzőek a játékosok

Miközben a szövetségi kapitányt azért kritizálták, mert nem volt tiszta, átlátható terve a tornára, nem találta a legerősebb összeállítást és azt, hogy hogyan is játsszon a csapata, a játékosokat és az angol Premier League-et körülvevő légkört is sokan bírálják. „Az ország azért nem tud kapcsolódni a játékosokhoz, azért nem érez velük együtt, mert túl sok az egó – írta Ian Herbert a The Independent című lapban. – Túl híresek, túl fontosak, túl gazdagok, túlságosan is hatalmasak… Ez a mostani angol válogatott.”

Hasonló véleményen van Phil McNulty, a BBC vezető szakírója is. „A végső felelősség a szövetségi kapitányé, de azt látni kell, hogy több játékosa is alaposan cserbenhagyta. Többen ennél sokkal többre képesek” – írta McNulty. Hozzátette: Hodgson viszi el a balhét, s lemondásával már meg is fizette a kudarc árát, de a jól fizetett Premier League-játékosok sem kerülhetik el a kritikát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »