Angela Merkel mély meggyőződése

Németország sokáig nem foglalkozott megfelelően a menekültek témájával és a schengeni külső határok védelmével – mondta Angela Merkel német kancellár egy szerdán megjelenő lapinterjúban.

Az interjú abból az alkalomból készült, hogy a kancellár egy éve, 2015. augusztus 31-én mondta először nyilvánosan a menekültválsággal kapcsolatban, hogy „sikerülni fog, megoldjuk” (wir schaffen das), vagyis Németország megbirkózik a válsággal.

A Süddeutsche Zeitung című lap szerdai – digitális formátumban kedd este kiadott – számában a német kormányfő kiemelte: „Túl sokáig mi németek sem vettünk tudomást a problémáról” és arról, hogy „összeurópai megoldásra” van szükség.

Mint mondta, már 2004-ben és 2005-ben is sok menekült érkezett, de Németország Spanyolországra és a külső határokon fekvő más országokra hagyta a gondot, ellenállt „a menekültek arányos elosztásának”.

Angela Merkel hangsúlyozta: „mély meggyőződésből” mondta egy éve berlini nemzetközi sajtótájékoztatóján, hogy „sikerülni fog, megoldjuk”, de – tette hozzá – a tájékoztató előtt nem gondolta volna, hogy sokat idézett kijelentés lesz.

A terrorizmus nem a menekültekkel érkezett

Teljesen érthető, hogy nyugtalanságot és aggodalmat keltenek a bajorországi Ansbachban és Würzburgban, illetve a Franciaországban és Belgiumban történt merényletek, de tévedés lenne azt gondolni, hogy a terrorizmus a menekültekkel érkezett – fűzte tovább gondolatmenetét a német kancellár.

Angela Merkel kiemelte: a hatóságok „természetesen” észrevették, hogy nem minden menekült érkezik jó szándékkal, és azt is tapasztalják, hogy iszlamista csoportok megpróbálják menekültekbe sulykolni nézeteiket.

Azonban „egyszerűen nem igaz, hogy a terrorizmus a menekültekkel érkezett, hiszen már korábban itt volt a legkülönbözőbb formákban” – tette hozzá Angela Merkel.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »