Angela Merkel ismét ígért

Németország további segítségét ígérte Görögországnak és Olaszországnak a menekültválságban Angela Merkel német kancellár szombaton a leginkább érintett országok kormányfőinek részvételével Bécsben szombaton rendezett migrációs csúcstalálkozón.

Angela Merkel a tanácskozás befejezésekor hangsúlyozta, hogy lát előrelépést az illegális bevándorlás elleni harcban. Az egy évvel ezelőtti helyzethez viszonyítva, nagyon sokat értünk el – tette hozzá.

„Az kell legyen a célunk, hogy megállítsuk az illegális bevándorlást, amilyen széles körben lehetséges” – hangoztatta.

Görögországnak és Olaszországnak további segítséget ígérve kijelentette, hogy Németország ezekből az országokból több száz migránst fog havonta átvenni.

A német kormányfő közölte: fokozni kell a menekültstátusra nem jogosultak visszaküldését, és ennek érdekében erről meg kell állapodni Észak-Afrika államaival, Pakisztánnal és Afganisztánnal is.

„Az illegalitás ellen akarunk fellépni, a legalitás javára” – húzta alá a német kancellár. A balkáni migrációs útvonalról tartott bécsi csúcstalálkozóra az osztrák kancellár német kollégáján kívül meghívta még a görög, a szlovén, a horvát, a szerb, az albán, a bolgár, a macedón és a magyar miniszterelnököt, valamint a román belügyminisztert is. Az útvonal gyakorlatilag március óta zárva van. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a bécsi megbeszéléseket megelőzően kijelentette: mindent meg kell tenni, hogy ez örökre így is maradjon.

 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »