Angela Merkel éles bírálatokat kapott pártszövetségéből

Angela Merkel éles bírálatokat kapott pártszövetségéből

Németországban éles bírálatokat kapott pénteken a jobboldali CDU/CSU pártszövetségből Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke az utóbbi napokban történt támadásokra adott reagálása miatt.

A kancellár csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentett kilencpontos biztonságpolitikai terv elégtelen, kell egy tízedik pont is, méghozzá arról, hogy “tudnunk kell, ki érkezik az országunkba, ezért nem engedünk be senkit tisztázatlan személyazonossággal és állampolgársággal” – mondta Wolfgang Boschbach, a CDU egyik vezető belbiztonsági szakpolitikusa Berlinben újságíróknak.

A bajorországi Gmundban a testvérpárt CSU egyik legtekintélyesebb vezetője, Markus Söder tartományi pénzügyminiszter azt mondta, “a határok ellenőrzetlen és korlátlan megnyitása történelmi hiba volt és az is marad”.

Úgy vélte, a mostani, terrorveszélytől terhes időkben “nem jó mottó” a kancellár ismét megerősített híres kijelentése, miszerint Németország megbirkózik a menekültválsággal (“wir schaffen das”).

A bajor politikus megjegyezte, hogy “attól még nem válik valami igazzá, ha folyton ismételgetik”, és Angela Merkelnek inkább azt a mottót kellett volna választania, hogy a berlini vezetés tanult a hibájából.

Markus Söder a tartományi kormány kihelyezett tanácskozásának szünetében tartott tájékoztatóján azt hangoztatta, hogy a CSU mindig is figyelmeztetett a menekültek beáramlásának veszélyeire, és az utóbbi napok véres támadásai is azt mutatják, hogy igaza volt. Ezt egyre többen látják, a nyilvánvaló következtetés pedig az, hogy a terrorveszély csökkentése érdekében korlátozni kell a bevándorlást.

A kancellár csütörtökön Berlinben szabadságát megszakítva rendkívüli nemzetközi sajtótájékoztatót tartott, amelyen megismételte 11 hónappal ezelőtti híres kijelentését a menekültválság leküzdéséről, kilenc pontból álló biztonságpolitikai programot mutatott be és jelezte, hogy a legutóbbi támadások után sem tervez változtatást az uniós külső határok védelmére és az EU-Törökország megállapodásra alapozott válságkezelő politikájában.

Angela Merkel fellépése az első adatok alapján a lakosságot is megosztja; 49 százalék szerint ugyan jól reagált az utóbbi napok támadásaira, de jelentős, 36 százalékos mindazok aránya, akik szerint másként kellett volna eljárnia – mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés.

Az RTL országos kereskedelmi televízió megbízásából a Forsa közvélemény-kutató intézet által végzett felmérés alapján a CDU/CSU szavazótáborában a legmagasabb, 61 százalékos azok aránya, akik szerint a kancellár megfelelően reagált, és a legnagyobb parlamenten (Bundestag-) kívüli párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) támogatói körében a legnagyobb, 64 százalékos a kancellár reakcióját rosszalló szavazók aránya.

Július 18-án Würzburgnál egy bizonytalan személyazonosságú menedékkérő megsebesített öt embert. Rárontott a rendőrökre is, ezért lelőtték. Július 22-én egy 18 éves iráni-német állampolgár Münchenben kilenc embert agyonlőtt, majd végzett magával. Július 24-én egy 27 éves szíriai férfi – akinek menedékkérelmét elutasították – felrobbantotta magát Ansbachban, egy fesztivál közelében; a férfi életét vesztette, tizenöten megsebesültek.

A hatóságok szerint a würzburgi és az ansbachi eset iszlamista terrortámadás lehetett, a müncheni vérengzés pedig valószínűleg az elkövető szélsőjobboldali, rasszista meggyőződésére vezethető vissza.

Vegyesen fogadta a német sajtó Angela Merkel állásfoglalását

A német sajtó vegyesen fogadta, az ellenzék bírálta Angela Merkel csütörtökön Berlinben tartott rendkívüli nemzetközi sajtótájékoztatóját, amelyen a német kancellár az utóbbi napokban történt támadásokkal kapcsolatban foglalt állást és új biztonságpolitikai programot mutatott be.

Pénteki sajtókommentárok mindenekelőtt a kancellár fellépésének stílusával foglalkoztak, kifogásolva – bár egyes esetekben megelégedéssel nyugtázva -, hogy az általános elbizonytalanodás és nyugtalanság dacára ragaszkodott visszafogott, tárgyilagos modorához.

Felmérés: Megbukott Angela Merkel menekültpolitikája

Németországban a lakosság többsége szerint megbukott Angela Merkel kancellár menekültpolitikája – mutatta ki egy csütörtökön ismertetett felmérés.

A Die Welt című lap és az N24 hírtelevízió megbízásából készült kutatás szerint a németek 57 százaléka az utóbbi napok támadása után úgy látja, megbukott a kancellár menekültpolitikája, és az is többségi vélemény, hogy Angela Merkel nem veszi elég komolyan a lakosság aggodalmait.

Azonban a támadások nem befolyásolták a többség biztonságérzetét; 61 százalék azt mondta, hogy éppen annyira érzi magát biztonságban, mint a würzburgi és az ansbachi merénylet és a müncheni vérengzés előtt.

A németek kétharmada nem akar változtatni mindennapi életvitelén a merényletek, támadások miatt. Ugyanakkor 20 százalékuk elkerüli a tömegrendezvényeket a terrorveszély miatt, és 10 százalékuk elővigyázatosságból nem utazik tömegközeledési eszközzel. Ugyancsak nagyjából minden tízedik német szigorúbb szabályokat ír elő gyermekeinek, hogy jobban óva őket – ismertette a felmérést hírportálján a Die Welt.

A pártok támogatottságában nincs számottevő elmozdulás az egy héttel korábbihoz képest az Emnid közvélemény-kutató cég által készített felmérés szerint. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »