András Ignác: Kászonszéki lélekharangok – könyvbemutató és előadás Csíkszeredában

András Ignác: Kászonszéki lélekharangok – könyvbemutató és előadás Csíkszeredában

A Honismeret éve jegyében idén a Kájoni János Megyei Könyvtárban szervezett kulturális programok, események sorában kiemelt szerepet kapnak azok, amelyek célja ráirányítani az itt élők figyelmét régiónk sajátos kulturális és természeti értékeire, hagyományainkra, tárgyi és szellemi örökségünkre, nem utolsósorban neves személyiségeink életművére. E törekvés jegyében kerül sor helyismereti-helytörténeti témájú kiadványok bemutatására, előadásokra, amelyek regionális-lokális kutatások eredményeit ismertetik, főként székelyföldi szakemberek, kutatók munkássága tükrében.

András Ignác helytörténész, néprajzi író évtizedek óta gyűjti a Kászon község településeinek történetére, múltjára, néprajzára vonatkozó adatokat.

Munkásságával sokat tesz Kászonszék értékeinek, hagyományainak megőrzéséért, megismertetéséért. A kolozsvári Verbum Kiadó gondozásában 2008 óta jelennek meg Kászonszék településeinek történetét, népi gyógyászatát és a kászoni oktatás évszázadait bemutató kötetei. Legújabb kötete, Kászonszéki lélekharangok címmel ugyancsak a Verbum kiadásában jelent meg tavaly év végén.

„Az egykori Kászonszék templomai és a köréjük szerveződő közösség, hozzájuk kötődő emberi sorsok, történelmi események bemutatására vállalkozom ezzel az írással, abban a reményben, hogy minden adat hozzájárul a földrajzilag viszonylag zárt világban élő kászoni ember egykori szellemi kultúrájáról, életéről és történelméről alkotott kép hitelkessé tételéhez.” – olvashatjuk a könyv bevezető fejezetében.

A Kászonszéki templomok, kápolnák, események és emberek a századok forgatagában alcímet viselő kötetet 2016. március 17-én, csütörtökön 17 órakor mutatják be Csíkszeredában, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. András Ignác munkásságát méltatja és a kötetet bemutatja dr. Balázs Lajos néprajzkutató, majd a szerző vetített képes előadásában nyújt ízelítőt a kászonszéki templomok, kápolnák, és a hozzájuk kapcsolódó események történetéből.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »