Amputált lábú szír menekült viheti az olimpiai lángot

Egy amputált lábú szíriai menedékkérő viszi jövő héten az augusztusi riói olimpia lángját egy athéni menekülttáboron keresztül – közölte pénteken a görög olimpiai bizottság.

A 27 éves sportrajongó, Ibrahim al-Husszein hazájában, Szíriában vesztette el lábát egy bombázás során. Az iraki határ melletti Deir ez-Zór tartományból származó férfi az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) internetes magazinjában adott interjúban elmondta: „egyik legnagyobb álma vált valóra”. „A lángot nemcsak magamnak viszem, de a szíriaiaknak, a menekülteknek, Görögországnak és a sportnak” – hangsúlyozta Husszein.

A férfi Törökországon keresztül érkezett 2014-ben a Görögországhoz tartozó, égei-tengeri Számosz szigetére. Hazájában eredményes úszó és dzsúdós volt. Sebesülését követően pedig kerekes székes kosárlabdásként sportolt tovább.

A menekülttáboron keresztül viszi

A görögországi Olümpiában csütörtökön gyújtották meg az olimpiai lángot, amely váltófutás után jövő szerdán érkezik meg Athénba, a régi Olimpiai Stadionba, ott adják át az első dél-amerikai olimpiai játékok szervezőinek.

Husszein jövő kedden viheti a fáklyát az athéni Eleonasz menekülttáboron keresztül, amely 1500 embernek nyújt szállást.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »