Amnesztiában részesítették magukat a romániai honatyák

Amnesztiában részesítették magukat a romániai honatyák

A parlament által szerdán megszavazott törvénymódosítás alapján nem minősül immár bűncselekménynek, ha egy képviselő vagy szenátor 2013. előtt alkalmazta valamely családtagját honatyai irodájában. A törvényhozás azért folyamodott a jogászok és politikai elemzők által élesen kifogásolt törvényértelmezéshez, mert számos honatyát – köztük RMDSZ-eseket – ítéltek letöltendő börtönbüntetésre vagy pénzbírságra emiatt.

parlament_szavazas_b

Gyakorlatilag amnesztiában részesítette az Országos Feddhetetlenségi Ügynökséggel (ANI) és az igazságszolgáltatással szembekerült tagjait a bukaresti parlament, amikor szerdán korlátozta a családtagjaikat irodájukban alkalmazó képviselők és szenátorok büntethetőségét. A kétkamarás törvényhozás együttes ülése egyetlen tartózkodás mellett szavazta meg azt az értelmezést, amely szerint a törvényhozók esetében csak 2013 augusztusától kezdődően számít jogsértésnek a családtagok alkalmazása, mert akkor lépett hatályba ennek tilalma a képviselők és szenátorok jogállásáról szóló törvényben.

A Márton Árpád RMDSZ-es, valamint Florin Iordache és Daniel Florea szociáldemokrata képviselő által idén májusban előterjesztett módosító javaslat elfogadása nyomán nem minősül bűncselekménynek, ha egy honatya valamelyik családtagját foglalkoztatja képviselői vagy szenátori irodájában. A jogszabály leszögezi: a törvényhozók 2013 augusztusa előtti cselekményeinek vagy megállapodásainak nem lehet semmilyen jogi következménye, mivel az előtt „semmilyen jogszabály nem korlátozta, kiket lehet a képviselői, vagy szenátori irodákban alkalmazni”.

A parlament intézkedése azzal áll összefüggésben, hogy a tisztségviselők vagyonosodását vizsgáló feddhetetlenségi ügynökség (ANI) eddig 56 képviselő és szenátor ellen indított eljárást arra hivatkozva, hogy már a 2003-ból származó, a korrupciós cselekményeket büntető törvény alapján is összeférhetetlenségnek számít a családtagok alkalmazása a parlamenti irodákban. Az ANI keresetei nyomán a legfelsőbb bíróság emiatt többek között az RMDSZ két képviselőjét is felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Máté András képviselőházi frakcióvezető tavaly hat hónap felfüggesztett szabadságvesztést kapott, amiért feleségét alkalmazta képviselői irodájában, Kerekes Károly Maros megyei képviselőt pedig másfél év felfüggesztett börtönre ítélték, amiért feleségét, illetve fiát foglalkoztatta marosvásárhelyi irodájában. Kelemen Atilla képviselő illetményét három hónapon át 10 százalékkal csökkenteték amiatt, hogy a feleségét alkalmazta.

A frissen elfogadott jogszabályban szereplő indoklást cáfolva az ANI szerdán leszögezte: már 2013. augusztus 21-e előtt is létezett olyan törvény, amely egyértelműen tiltotta a családtagok alkalmazását, mégpedig a 2003/161-es számú 70. cikkelye, amely a képviselők és szenátorok összeférhetetlenségi ügyeire is érvényes. Az ügynökség szerint a módosítás ellentmond a büntető törvénykönyvnek is.

Az ANI közölte, a bíróságok eddig 18 honatyát sújtottak letöltendő szabadságvesztéssel, három esetben pénzbüntetést szabtak ki. Bogdan Stan, az ANI elnöke a Digi 24 hírtelevíziónak úgy nyilatkozott: az ügynökség ellenezte az értelmező törvényt, mivel eddig sem a képviselők és szenátorok jogállását szabályozó törvény alapján indította eljárásait. Az ANI jelenleg 30 törvényhozó ellen folytat eljárást, amiért a rendelkezésére bocsátott költségkeretből családtagjait fizették, több mint húsz esetben pedig már jogerős ítélet született. Politikai elemzők szerint döntésével a parlament saját tagjait próbálja újabb kiváltságokkal védeni, tovább nyirbálva az elszámoltatásukra létrehozott feddhetetlenségi ügynökség jogi eszközeit.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »