Amnesztia

Amnesztia

Hol van már az egykori „zérótoleranciás” közbeszerzési törvény, amely – állítólag – a legszigorúbb volt az unióban? Lázár János kancelláriaminiszter ráadásul tovább enyhítene a jelenlegi szabályozáson is. A benyújtott törvénymódosítási javaslat szerint immár nem lenne kötelező kizárni a közbeszerzésekből azokat a cégeket, vállalkozásokat, amelyeket korábban jogerősen elmarasztaltak kartellezés miatt. A jelenleg érvényes jogszabály ugyanis kimondja: nem lehet közbeszerzéseken ajánlattevő az a cég vagy vállalkozás, amely három évnél nem régebben bírsággal sújtott kartellezési stiklit követett el.

Amennyiben átmegy a javaslat (hát persze hogy átmegy), akkor ezentúl maga az ajánlatot kérő állami szerv döntheti el, lehetőséget ad-e a korábban lebukott cégnek a részvételre, vagy nem ad. Vagyis a törvénymódosítással a kartellezés átkerülne a fakultatív kizáró okok közé. A sejtelmes, de bővebben nem kifejtett indoklás szerint a változtatást „gyakorlati tapasztalatok” teszik szükségessé. Nyilván ugyanúgy, ahogyan korábban az összeférhetetlenségi szabályok enyhítését is; a „közeli hozzátartozó” meghatározást „közös háztartásban élőre” módosították, így lényegében már csak a szűk rokonság szorul ki a tenderezgetésből.

Nem mondtam még, hogy Lázár János egy nappal az után nyújtotta be a módosító javaslatát, hogy a Gazdasági Versenyhivatal kartellezés miatt megbírságolt öt médiaipari céget, s közülük négyben – jé! – Andy Vajna filmügyi kormánybiztos és kaszinókirály is érintett volt. Kicsi a világ.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 14.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »