Amnesty International: Románia fegyvereket szállít Egyiptomba, ezáltal bûntárssá válhat

12 EU-tagállam, közöttük Románia is szállított fegyvereket Egyiptomnak, ezáltal olyan bűncselekményekben lehet bűntárs, mint gyilkosságok, kínzások, eltüntetések – figyelmeztet az Amnesty International jelentése.

A jogvédő szervezet szerint Románia, Magyarország, Bulgária, Ciprus, Csehország, Franciaország, Németország, Olaszország, Lengyelország, Szlovákia, Spanyolország és Nagy-Britannia az Egyiptomba való fegyverszállítás 2013-as felfüggesztése után is az ország fő fegyverellátói között maradt. 2014-ben a tagállamok több mint hatmilliárd euró értékben szállítottak kis és könnyű fegyvereket, páncélozott járműveket, katonai helikoptereket vagy nehézfegyverzetet Egyiptomnak – áll a jelentésben.

Az Amnesty szerint így félő, hogy az amúgy sem túl jól működő embargót hamarosan teljesen feloldják, vagy legalábbis tovább enyhítik, különösen azután, hogy tavaly az Egyesült Államok is újrakezdte Egyiptom katonai támogatását, amelyet szintén 2013-ban függesztettek fel. A szervezet az egyiptomi belső elnyomás felerősödésében is felelősnek tartja az EU-t.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »