Amit a zikavírusról mindenkinek tudni kell

Amit a zikavírusról mindenkinek tudni kell

Várandós nők lehetőleg ne utazzanak Rióba, a hazatérő férfiak önmegtartóztatással vagy védekezéssel óvják a nőket. Az OEK legfrissebb közleménye tévhiteket is eloszlat arról, hogyan terjed a zikavírus.

Az Országos Epidemológiai Központ járványügyi osztályának legfrissebb közleménye szerint az érintett területeken, így Rio de Janeiro környékén a fertőzött, Aedes nemzetségbe tartozó szúnyogfajok napközben csípnek, de előfordulhat, hogy éjjel is aktívak maradnak. A szúnyogok akkor fertőződnek, ha zikavírussal fertőzött állattól vagy embertől szívnak vért a vírus vérben történő keringése során. A fertőzött szúnyog a későbbiekben újabb embereket vagy állatokat fertőzhet.

A zikavírus terjedhet anyáról magzatra a terhesség alatt vagy a szüléskor, továbbá védekezés (óvszerhasználat) nélküli szexuális kapcsolat során, illetve vérátömlesztéssel.

Azoknak a férfiaknak, akik az érintett területen történő tartózkodás után hazatérnek, és partnerük várandós, a terhesség végéig óvszer használata vagy a szexuális élettől való tartózkodás javasolt. Más hazatérő férfiaknak nyolc hétig javasolt a szexuális élettől való tartózkodás, illetve óvszer használata ajánlott. Akiknél zikalázra jellemző tünetek jelentkeznek (kiütés, láz, ízületi fájdalom, izomfájdalom vagy kötőhártya-gyulladás), hat hónapig a szexuális élettől való tartózkodás vagy óvszer használata javasolt. Azoknak a nőknek, akik az érintett területről való hazatérés után gyermekvállalást terveznek, nyolchetes várakozás ajánlott. Várandós nőknek a szervezet nem javasolja az utazást.

Az OEK felhívása, hogy a hazatérők egy hónapon belül ne jelentkezzen véradásra. Védőoltás és célzott terápia nem áll rendelkezésre a zikavírussal kapcsolatban.

Az OEK a szúnyogcsípések elkerülésére a következőket ajánlja:

1. Használjon szúnyogriasztó szert a gyártó utasításának megfelelően. DEET (diethyltoluamide) hatóanyag-tartalmú riasztó 3 hónapos kor alatt nem ajánlott, de várandós nők használhatják az alkalmazási előírások szerint.

2. Ha naptejet is használ, a szúnyogriasztó szert a naptejet követően kell a bőrre vinni.

3. Viseljen hosszú ujjú inget és nadrágot, zoknit és cipőt, kalapot, különösen a zikavírust terjesztő Aedes szúnyogok aktív időszakában (nappal).

4. Aludjon, pihenjen szúnyoghálóval ellátott vagy légkondicionált helyiségben, ennek hiányában használjon az ágyra rögzíthető szúnyoghálót nappal is.

5. Szüntesse meg a környezetében fellelhető, szúnyogok szaporodására alkalmas pangó vízgyülemeket (pl. hordók, edények).

A zikavírus által érintett területen járt utazók megbetegedésével a kórokozó behurcolható Magyarországra. Tekintettel arra, hogy a vírus elsősorban szúnyogok közvetítésével terjed, hazai eredetű fertőzések és megbetegedések kialakulására nem kell számítani, ugyanis a kórokozót terjesztő szúnyog jelenleg nem honos az országban. Bővebb tájékoztatás az Oek.hu oldalon olvasható.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »