Amikor pár órával ezelőtt azt írtuk, hogy egyetlen bevándorló sem érkezett…

MTI nyomán

Görögországba, akkor magunk is abban a csalfa hitben ringattuk magunkat, hogy a távirat igaz, pedig csak az élet tréfált meg bennünket, ahogy mondani szokás manapság. A jó görög atyafiak ugyanis a görög-török szárazföldi határon hömpölygő Evrosz folyónál mintegy 57 embert vetettek őrizetbe

Ennek ellenére a hír igaz, egyre inkább csökken a Törökországból a görög égei-tengeri szigetekre érkező migránsok száma.

Az elmúlt napokban is alacsony volt az érkezők száma. Az athéni válságstáb szerint a hét eleje és a szombat reggel közötti időszakban mindössze 332 bevándorlót regisztráltak.
   
“Egyelőre nincs jele annak, hogy Törökország engedné a menekültáradat növekedését” – mondta a görög parti őrség egyik tisztségviselője. “Ma reggelig (vasárnap) ráadásul egyetlen ember sem kelt át” – tette hozzá.
   
Februárban naponta átlagosan 2000 migráns érkezett a görög szigetekre, míg márciusban ez a szám naponta 900-ra csökkent. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint áprilisban pedig napi átlagban 122-en érkeztek.
   
Vasárnap ugyanakkor bevándorlók egy csoportja szárazföldi úton érkezett. Ők a görög-török határon folyó Evroszon keltek át, majd egy teherautóban próbáltak eljutni Szalonikiből Athénba – közölte a görög rendőrség. A teherautóban, amelyet egy görög vezetett 53 pakisztáni, három indiai és egy afgán utazott. A migránsok fejenként 3000 eurót (945 ezer forintot) fizettek az embercsempészeknek – tették hozzá a hatóságok.
   
Hetente két-három, migránsokat szállító teherautót is megállítanak – közölte a Real News című görög lap. A migránsok az Evrosz határfolyón átkelve léptek az Európai Unió területére. A lap görög határvédelmi forrásokra hivatkozva úgy tudja: az idén már nagyjából 1000 illegális bevándorlót vettek őrizetbe, míg a tavalyi év azonos időszakában csak 116-ot.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »