Amikor Kisbéren járt vitéz Nagybányai Horthy Miklós Kormányzó

Amikor Kisbéren járt vitéz Nagybányai Horthy Miklós Kormányzó

1938 kora ősze. Lázasan készülődésben Kisbér egész népe. Nagy ember érkezését várják. Ebben az időben a katonai ménes már javában termel a készülődő háborús időkre.
A csendes valódi vidéki idillt, sorban töri meg egy-egy díszes vendégsereget szállító gőzmozdony a Kisbéri Vasút Állomásra.
Már érezhető a készülődés,valami egészen másra,mely eddig volt.Bár az Angol Park mind a három őrtornyánál továbbra is őr szalutál,és egyszeri földi halandó nem léphet a ménes területére.

Ma a libsik által sokat támadott vitéz Nagybányai Horthy Miklós Kormányzó úr, erre a katonai szellemű településre megérkezik.
Szállása az egykori Batthyány Kastély emeleti részlegében van elhelyezve.
Reggel a kastély teraszáról tekinti meg a ménes mindennapjait.
Tiszteletére emlékmise a Római Katolikus Nagyboldogasszony Plébánia Templomban, fogadások, katonai lovas bemutatók, díszvacsora a Tiszti Kaszinó nagytermében. Megtekinti a hátaslovak állományát, konferencián vesz részt a katonai lótenyésztés időszakos kérdéseiről.
Hát igen,valahogy így történt anno….

Hírdetés

(Ma már nagyon kevés ember tudja, talán csak az, akit érdekel a településünk katonai történelme, hogy vitéz Nagybányai Horthy Miklós Kormányzó úr szerette Kisbért, és személyes kapcsolatot is ápolt egykori hadihajós matrózaival.
Ugyanis Kisbérről többen is ( Veszprémi Géza, Simonits Lajos,) szolgáltak a kormányzó úr zászlóshajóján az SMS Novara Osztrák-Magyar Monarchia Helgoland-osztályú gyors cirkálóján. Hát igen,ez ma már történelem…)

vitéz Békási Imre

magyartudat.com


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »